За результатами парламентських виборів потрібно провести переговори з Президентом України Віктором Ющенком і розв’язати проблеми ймовірної некерованості країни після 26 березня 2006 року. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на прес-конференції під час робочої поїздки до Херсона.

До того часу, на думку глави парламенту, члени уряду, які беруть участь у виборчій компанії і отримають депутатські мандати, мають визначитися: чи залишатися у виконавчій владі, чи складати присягу народного депутата. Після таких консультацій, імовірно, четвертого квітня — під час останнього пленарного засідання парламенту четвертого скликання — Верховна Рада, вважає В. Литвин, може прийняти узгоджене рішення. Адже постає певна правова колізія, пов’язана з нормами Конституції та виборчого закону: для того щоб отримати посвідчення народного депутата України чи депутата ради іншого рівня, треба пред’явити документ, який свідчить, що людину звільнено з попередньої посади. Однак, за новою редакцією Конституції, Президент не може звільняти членів уряду. Верховна Рада свою каденцію вже практично завершила, і до того часу новий склад парламенту ще не збереться. Тож постає запитання: хто звільнятиме з посад міністрів та інших урядовців, котрі здобудуть депутатські мандати? Тоді, застеріг В. Литвин, може виникнути «період нестабільності». Глава парламенту також наголосив, що відповідальність за ситуацію у країні після виборів повинна бути реалізована і на місцях.

Відповідаючи на запитання журналістів про подальший розвиток подій, якщо в окремих регіонах вибори не відбудуться, глава парламенту наголосив на потребі за кілька днів, що залишилися до виборів, усунути недоречності, які можуть дати підстави для визнання виборів такими, що не відбулися. «Адже якщо вибори буде зірвано в ряді регіонів, це поставить під сумнів легітимність виборів загалом і може призвести до перманентного протистояння, — сказав В. Литвин. — Це посіє у суспільстві та свідомості людей недовіру до виборів, а отже, недовіру до влади. Тому треба все зробити, щоб вибори відбулися в усіх регіонах і щоб результати виборів визначило волевиявлення людей».

А на зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування та громадськості Херсона главу парламенту, зокрема, запитували: як працювати і знаходити взаєморозуміння в одній державі різним регіонам, коли одні області бідні, а інші багаті? В. Литвин відповів, що взагалі не сприймає таку постановку питання. Адже свого часу потужний промисловий потенціал деяких областей України створювали за рахунок аграрних областей. Тож сьогодні вони повинні вимагати відповідної уваги з боку держави.

Голова Верховної Ради висловився за потребу серйозної виваженої розмови про стан справ у державі та розробку загальнодержавної програми розвитку України і програми для кожної області, які органічно входили б у загальнодержавний контекст. Тоді буде розуміння й підтримка між владою та народом. А в бюджетному процесі, наголосив Голова Верховної Ради, треба змінити порядок формування кошторису — знизу догори, а не навпаки, приділити підвищену увагу АПК, охороні здоров’я, освіті та житлово-комунальній сфері.

Київ—Херсон.