Спортивна гімнастика. Післязавтра у столичному Палаці спорту стартує п’ятий міжнародний турнір «Кубок Стелли Захарової». Щоразу активну інформаційну підтримку цим змаганням надає «Голос України».

Чи все готове до старту? — запитав олімпійську чемпіонку Стеллу Захарову наш кореспондент.

— Гадаю, що так. Але, знаєте, як правило, чогось не вистачає. Втім, сподіватимуся, все буде гаразд. Адже досвід у проведенні цих змагань нагромаджено чималий. Маю солідних помічників з усіх питань. Скажімо, головний арбітр — олімпійський чемпіон Богдан Макуц. Арбітражем у жінок керуватиме дворазова абсолютна екс-чемпіонка світу Оксана Омелянчик...

— Хто виступатиме цього разу на київському помості?

— Насамперед чимало цікавих і перспективних спортовців, багатьох з яких, поза всяким сумнівом, ми побачимо на Олімпіаді—2008 в Пекіні. А якщо конкретно, це національні збірні Чехії, Білорусі, Ізраїлю, Японії, Китаю, Бельгії, Казахстану, Угорщини, Греції, Канади, Хорватії та України.

— Чому серед учасників не значаться гімнасти Росії?

— А тут якась дивна історія. Росіян ми офіційно запросили одразу по закінченні попереднього турніру. І отримали підтвердження на участь. Також офіційне. Але за тиждень перед нинішнім стартом наші північні сусіди повідомили нам, що не приїдуть. Умотивованих причин ми не отримали. Однак, як кажуть, на милування нема силування. Шкода, звичайно, що так сталося. Та нашим прихильникам гімнастики буде на що подивитись. Повторюю, склад учасників дуже сильний. Можна сказати — елітний.

— Можна дізнатися, кому довірено представляти Україну?

— Будь ласка, називаю всіх — сеньйорів і юніорів: сестри Козич — Аліна та Ольга, Валерія Максюта, Валентина Голінкова, Марина Сергієнко, Олеся Іщенко, Анастасія Коваль, Тетяна Голубицька, Валерія Шевельова, Ангеліна Кисла, Юлія Руденко, Юлія Цюро, Ольга Дунайцева, Айнур Агаєва, Сергій В’яльцев, Павло Скіба, Артем Любоневич, Максим Овчинников, Максим Котенко, Микола Шеховцев, Антон Новоселов.

— Відкриття ваших турнірів завжди відзначаються яскравістю і високим рівнем виконавців. Що готуєте цього разу?

— Про все не розповідатиму, бо приготували чимало сюрпризів для глядачів. Але деякі секрети розкрию. Співатимуть зірка світової опери, народний артист України Володимир Гришко і маленька Аліна Гросу. Серед учасників свята-відкриття — вихованці моєї гімнастичної школи, учні «Джазстепданскласу» Володимира Шпудейка, а ще цікаві танцювальні, спортивні і циркові колективи. Початок змагань у суботу об 11.00 (урочисте відкриття — о 17.00), у неділю — о 15.00.

На німецькій хвилі

Футбол. Гамбург змінить покриття поля на своєму стадіоні, що прийматиме матчі ЧС—2006. Таке рішення було прийнято після того, як на цій арені гамбурзькі «Морські дияволи» провели свій перший матч чемпіонату Німеччини з американського футболу. «Все дуже просто, ми не можемо грати на такому покритті», — заявив на клубному сайті спортивний директор Дітмар Бірсдофер.

Новий дерен привезуть із Нідерландів. І його збираються покласти на стадіоні до суботньої зустрічі «Гамбурга» з дортмундською «Боруссією». До речі, є проблеми з газоном і ще на одній арені ЧС—2006. Мюнхенська «Баварія» має намір замінити пошкоджені ділянки поля до найближчої гри з «Шальке-04».

***

Англійська визнана офіційною мовою для футбольних арбітрів і лайнсменів, котрі обслуговуватимуть матчі чемпіонату світу в Німеччині. Отож цій «компанії» доведеться скласти письмовий і усний екзамени з англійської.

***

Спеціальну тимчасову в’язницю для футбольних хуліганів будують у Гамбурзі. Вона зможе прийняти до 150 ув’язнених, терміном не більш як на два тижні кожного. «Ми хочемо, щоб чемпіонат світу пройшов мирно, і сподіваємося, що цей будинок нам не знадобиться», —повідомив представник місцевої поліції Марко Хаасе.

Шевченко — знаний «стрілець»

«Дубль» Андрія Шевченка в матчі з «Удінезе» дав змогу форвардові «Мілана» обійти гравця «Роми» Франческо Тотті в історичному списку діючих снайперів Серії А. Тепер капітан збірної України зі 126 м’ячами посідає четвертий рядок, випереджаючи Тотті на один забитий м’яч, і трохи відстає від гравця «Ювентуса» Алесандро дель П’єро (132 м’ячі), форварда «Роми» Вінченцо Монтелли (134) та Енріко К’єзи із «Сієни» (137). Однак у топ-п’ятірці українцеві немає рівних за середнім показником результативності, що дорівнює 0,62 м’яча за гру.

У нинішньому чемпіонаті Шевченко в кожному матчі забиває по 0,78 м’яча. Це другий показник після кращого снайпера ліги — флорентійця Тоні (0,83). І лише на 0,01 відстає від Давіда Трезеге з «Ювентуса».

Юссуфа побачимо не скоро

Триває відновлення після травми півоборонця київського «Динамо» Аїли Юссуфа (на знімку). За словами самого футболіста, незабаром він розпочне заняття за індивідуальною програмою. Але вийти на поле в динамівській футболці розраховує лише на початку наступного сезону.

Нагадаємо, що біда з динамівцем сталася у чвертьфінальному поєдинку Кубка Африки—2006 Нігерія—Туніс, який відбувся 4 лютого. Наприкінці зустрічі в єдиноборстві Юссуф травмував праву ногу. Після медобстеження в Києві нігерієць одразу вилетів до Бельгії, де йому зробили операцію на меніску.

Сторінку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.