Комісія Київської міської ради з перевірки фактів протиправної діяльності корпорації «Еліта-центр» встановила, що левова частка коштів від оборудки проходила через «Правекс-банк». Про це на вчорашній прес-конференції заявив столичний міський голова Олександр Омельченко. Він сказав, що банк «створив два товариства, через які гроші переводилися в готівку». Олександр Омельченко також розповів про схему проходження грошей «Еліта-центр». За його словами, на верхівці піраміди стояв ВАТ «Банк Демарк», з якого кошти надійшли до ТД «Таврія», товариства «Самшит», товариства «Квантбудгруп». З цих трьох товариств кошти надходили в «Орхідею-інтер», «Прогрес-люкс», «Укррейтингспорт», «Сервісбізнес ЛТД». Потім кошти надходили до дочірнього підприємства «Демарку» — банку «Європейський» в Харкові, а також КБ «Арма» в Києві.

Олександр Омельченко зазначив, що слідство з цього питання провадиться повільно, а останні сім-вісім днів просто гальмується. На його думку, це робиться у зв’язку з виборами: щоб не оголошувати результати розслідування до закінчення перегонів. З цього приводу він ще два тижні тому звернувся до глави держави, Генерального прокурора та секретаря РНБО. Однак, зазначив міський голова, відповідей від них досі немає.

Під час спілкування міського голови з пресою на вулиці біля УНІАН відбувався імпровізований мітинг, в якому взяли участь, зокрема, й колишні інвестори «Еліти-центру».

Нагадаємо. Скандал довкола корпорації «Еліта-центр» розгорівся на початку лютого. Саме тоді комітет інвесторів інвестиційно-будівельної групи «Еліта-центр» заявив про викрадення керівництвом компанії понад 100 мільйонів доларів, вкладених у будівництво квартир. Загалом від махінації постраждали більш як півтори тисячі осіб, збитки оцінюються у 400 мільйонів гривень. Однак генеральний директор ООО «Фінансово-будівельна група «Еліта-центр» Ігор Циганок заявив, що його компанія, яка працює на будівельному ринку вже 12 років, до афери не має жодного стосунку. Він уточнив, що під вивіскою «Еліта-центр» працювало ЗАТ «Будівельно-інжинірингова компанія «БІК». Щоправда, І. Циганок повідомив, що раніше володів 50 відсотками акцій «БІК», але у 2004 році свою частку акцій він продав російському громадянинові Олександру Волконському, який нині і є повноправним господарем компанії.

7 лютого Подільське районне управління ГУМВС у місті Києві порушило кримінальну справу за фактом шахрайства (ч. 4 ст.190 Кримінального кодексу України). Досудовим слідством було встановлено факти подвійного, а подекуди й потрійного оформлення договорів на будівництво одних і тих же квартир.

Постає запитання: чому потенційні покупці «велися» на пропозицію «Еліти-центру»? Насамперед тому, що житло тут пропонували на 10—15% нижче за ринкові ціни. То хто відмовиться від порівняно «дешевої» квартири у центрі міста, при тому, що ціна на житло постійно зростає? Хіба могли уявити інвестори, що стануть жертвами новоявлених «дітей лейтенанта Шмідта»? До речі, єдиний будинок, який почали будувати власники для окозамилювання, розміщувався (іронія долі) на вулиці Отто Шмідта. Неважко уявити, що відчули інвестори, дізнавшися про махінацію. В одну мить їхні мрії розтанули у повітрі разом із грошима. До речі, саме тоді й з’явилася версія причетності столичної влади й особисто міського голови Олександра Омельченка до цієї махінації. Адже інвестори всі як один твердили, що на власні очі бачили документи з дозволом на будівництво.

Однак сам Олександр Омельченко переконаний, що заяви про його причетність до оборудки — не що інше, як цілеспрямована кампанія проти нього і «чорний піар». Ця махінація, сказав міський голова, не місцевого і не столичного рівня, а державного, і сліди її тягнуться з-за кордону. Адже подібні афери було вчинено в Москві та області, а Олександр Волконський, за деякими даними, має ізраїльський паспорт. За словами О. Омельченка, слідчі органи вже встановили, якої він національності та з якої держави. Він також повідомив, що, приїхавши до Києва, Волконський зазнайомився з відомими банкірами, бував у деяких посольствах у столиці. Тепер і головний організатор афери, і його помічник перебувають за межами України, в різних державах, зазначив міський голова.

Нині сесія Київради своїм рішенням виділила під будівництво житлових будинків 19 земельних ділянок. Замовником будівництва квартир, зокрема і для громадян, які постраждали від діяльності «Еліти-центру», є комунальне підприємство «Київське інвестиційне агентство». Однак постраждалі незадоволені цим. За словами Олени Долгих, після виділення землі розв’язання питання фактично заморозилося. «Нас лише заспокоюють і обіцяють все владнати», — каже вона. Проте заспокоюватися і відступати потерпілі не збираються. Для ефективнішого захисту своїх прав вони створили громадську організацію.