Ось цей охоронець Львова, котрий примостився біля Порохової Вежі, зізнався, що йому не спиться. Він дозволяє собі лишень подрімати упівока. Бо служба є служба — треба оберігати скарби та ще й стежити, щоб численна левова родина у всіх куточках і парках міста також не лінувалася. Тим паче що попереду — велика подія. Незабаром місто відзначатиме 750-річчя.

— Я маю чим пишатися, панове! У нашому королівському місті до «левової частки» ставляться дуже серйозно. Та хіба лишень у місті? Увесь світ ще сім років тому визнав унікальність моїх володінь, тому їх внесено до Списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО. А це вам — не абищиця. Бо відомості про мої багатства потрапили у всі туристичні довідники світу й одразу збільшився потік туристів. До мене почали вчащати гості не лише з Європи, й із далекої Японії. А що вже казати про українців, які приїжджають із різних куточків і на власні очі переконуються, що маленький Париж (Відень, Будапешт і т. д.) не просто схожий на столиці Європи. Він завдяки моєму пильному догляду зберіг те, чого там уже й немає.

У Львові близько тисячі архітектурних пам’яток. Не лише громаді, а й державі непросто утримувати їх. Було б добре, якби Кабінет Міністрів нарешті почув і мій голос. Було б добре створити у Львові вільну економічну зону. Ручаюся своєю гривою, що жодна гривня не пропала б даремно.

Подивіться на палац Потоцького. Це — моя гордість. Днями тут відкрили філію Галереї мистецтв. Директор галереї — Герой України Борис Возницький, на рахунку котрого лише власноруч віднайдених скарбів на суму близько 12 мільярдів доларів, повідає гостям про таємниці цивілізації. Саме від нього я дізнався, звідки взялися греки. Від нас! Ми — найстаріша цивілізація в світі. Маю незаперечні докази.

Те, що зроблено з палацом, в який вклали вже 20 мільйонів гривень на реставрацію, — велика справа. Скажу по секрету, що там свого часу один корпус уже відходив від палацу на 20 сантиметрів, мов Пізанська вежа. Тепер — усе гаразд. До слова, всі новопризначені посли розпочинають свою дипломатичну кар’єру в Україні із відвідин цього палацу.

Не можу не похвалитися й тим, що у багатьох містах світу створено клуби шанувальників Львова. Вони діють у Лондоні, Парижі, Торонто, Хайфі — скрізь, де живуть українці, зокрема вихідці з мого королівства. І не дивуйтеся, бо «левової частки» не буває забагато...

Із Левом-охоронцем спілкувалася Оксана ТЕЛЕНЧІ.