Як ефективно протистояти пташиному грипу

Саме на це намагалися дати відповідь учора в Києві представники семи країн на Міжнародному семінарі «Пташиний грип. Ефективні шляхи протидії та профілактики». Зорганізували його Державний департамент ветмедицини та асоціація «Союз птахівників України».

А напередодні у столиці презентували тест-систему діагностики вірусу пташиного грипу штаму H5N1. Це розробка колективу лабораторії Київського національного університету. Вона вже успішно пройшла випробування. Тож після затвердження системи відповідними органами можна буде пришвидшити виявлення пташиного грипу, а отже і значно убезпечитися від цієї хвороби. Крім того, треба взяти на озброєння досвід інших країн. Зокрема Нідерландів, США, Франції, Німеччини, представники яких і презентували своє бачення і шляхи розв’язання цієї болючої проблеми. Нагадаємо, що цієї зими спалах пташиного грипу зафіксували в Криму. Тоді у боротьбі з епідемією знищили понад 200 тисяч штук птиці. Новий спалах хвороби очікують навесні: грип можуть принести перелітні птахи.

Марина КРИВДА.

Відомий на Тернопільщині політик, депутат обласної ради Ірина Рекуш звернулася до правоохоронних органів з проханням надати їй охорону. Ірина Володимирівна є одним із лідерів блоку «Наша батьківщина — Тернопільщина», що йде до обласної ради. У списках інших партій і блоків вона також балотується до Тернопільської міської ради та у народні депутати. Через свою активну життєву позицію Ірина Рекуш уже не раз отримувала нічні дзвінки-погрози. Але після того, як коридор під’їзду та двері її квартири облили бензином, вона попросила захисту у правоохоронців, повідомляє наш власний кореспондент у Тернопільській області Любов ЛЕВИЦЬКА.

***

За позовом члена Соціалістичної партії України Зарічний районний суд міста Суми прийняв рішення про закриття до кінця виборчого процесу газети міської організації Республіканської Християнської партії «Громадянин України». Офіційна причина закриття — розміщення на сторінках популярного у сумчан видання підписних листів, які суд ототожнив з матеріалами передвиборної агітації. Тим часом республіканські християни розцінюють і позов, і судовий вердикт як помсту соціалістів політичним опонентам за критику діяльності міської влади, яку очолює їхній висуванець Сергій Клочко. Поки що газета тимчасово припинила вихід, повідомляє наш власний кореспондент у Сумській області Владислав ЖМУРКОВ.