У Києві розпочався XVІ Міжнародний фестиваль «Музичні прем’єри сезону»

Офіційне відкриття одного з найбільших українських фестивалів сучасної академічної музики відбулося вчора в Національній філармонії. На концерті з цієї нагоди Національний заслужений симфонічний оркестр під диригуванням Віктора Плоскини виконав твори трьох сучасних українських композиторів —Віталія Губаренка, Олексія Скрипника та Ірини Алексійчук, а також росіянина Тихона Хрєнникова.

Чотиричастинна Симфонієта 1960 року для струнного оркестру Віталія Губаренка — це перший зрілий твір українського майстра. Та на відміну від переважної більшості наступних творів композитора-шістдесятника, його Симфонієта за життя автора так і не була виконана. З боку директора фестивалю, композитора Ігоря Щербакова, виконання майже забутих творів української музики ХХ століття — це свого роду намагання майже через півстоліття повертати борги, не ним взяті.

У концерті відбулися ще дві світові прем’єри, цього разу — творів, щойно написаних. Другу симфонію Олексія Скрипника виконав симфонічний оркестр у повному своєму складі, а в «Мостах до невидимих берегів» поряд з авторкою твору, молодою композиторкою Іриною Алексійчук, солював її чоловік, відомий київський піаніст Юрій Кот.

У найближчі фестивальні дні звучатиме багато молодої музики: десятки камерних творів студентів композиторського факультету Національної музичної академії, а також симфонічні опуси її недавніх випускників — Олександра Шимка, Максима Шоренкова, Валерія Антонюка.

Сьогодні і завтра — два українсько-польські камерні концерти в київському Будинку вчених, організованих двома «двостаночниками»: українським композитором і піаністом Богданом Кривопустом і польським скрипалем і композитором Кшиштофом Ласонем. Ансамблем Київської організації Національної спілки композиторів «Рикошет» (художній керівник — композитор Сергій Пілютиков) на завтрашньому вечірньому концерті керуватиме молодий диригент Максим Кузін, а виконуватимуть французьких і українських метрів, серед яких Олів’є Мессіан, П’єр Булєз, Леонід Грабовський і Сергій Пілютиков.