Такого висновку після вивчення та аналізу ситуації на місцях, а також звернень громадян дійшла Уповноважений Верховної Ради з питань прав людини Ніна Карпачова. Про це йдеться у заяві українського омбудсмана: «Про загрозу конституційним правам громадян України на вільне волевиявлення під час виборів 26 березня 2006 року».

Одна з причин такого стану речей, переконана вона, — філософія українського законодавства про вибори. Від самого початку вона пронизана так званим обвинувальним ухилом відносно можливості громадян зловживати своїм виборчим правом. Фактично обрані форми боротьби з можливими зловживаннями та фальсифікаціями унеможливлюють реалізацію прав мільйонів громадян, переконана Ніна Карпачова.

Водночас Уповноважений Верховної Ради з питань прав людини акцентує увагу на тому, що у списках виборців допущено велику кількість помилок під час написання прізвищ, імен громадян, назв вулиць. Не вирішено питання й забезпечення виборчих прав громадян України, котрі нелегально працюють за кордоном. Для реалізації свого конституційного права трудящі-мігранти мають, як мінімум, двічі прибути до дипломатичного відомства України (віддаленість, наявність коштів ніхто не врахував). А реалізація виборчих прав осіб похилого віку, інвалідів, тяжкохворих, у тому числі і тих, хто знаходиться в лікарнях, обставлена такими формальними законодавчими нормами, які можуть призвести до трагедій. Через черги та недотримання таємності голосування, на переконання Ніни Карпачової, можливі порушення й під час волевиявлення громадян.

Уповноважений Верховної Ради з питань прав людини переконана: органи державної влади та місцевого самоврядування мають негайно здійснити рішучі та ефективні заходи для забезпечення кожному громадянинові конституційного права на вільне волевиявлення під час виборів 26 березня 2006 року.