Виповнилося 100 років з дня народження відомого радянського кінорежисера-казкаря Олександра Артуровича Роу.

Творча біографія Олександра Роу пов’язана з Кримом і Севастополем. На Ялтинській кіностудії режисер зняв художній фільм «Нові пригоди Кота в чоботях» і документальний «Артек». У Севастополі живе кіноактриса Тетяна Гагіна (Клюєва), котра виконала головну роль у фільмі Роу «Варвара-краса, довга коса».

У день народження режисера в Севастопольському відділенні Національного Союзу кінематографістів України Тетяна Гагіна розповіла глядачам і колегам про свою роботу з Олександром Роу.

За словами актриси, Олександр Артурович був дуже доброю людиною, винахідливим режисером, а для неї — ще й чудовим учителем. Студентів молодших курсів Державного інституту театрального мистецтва не дуже охоче відпускали на зйомки, і Тетяні разом з режисером довелося виявити спритність і фантазію. «На знімальному майданчику він однаково уважно ставився до відомих, досвідчених акторів — Георгія Мілляра, Олександра Хвилі, Михайла Пуговкіна, Бориса Січкіна — і до мене, майже дебютантки», — згадує Тетяна Гагіна.

Олександр Роу двічі екранізував твори Гоголя: у 1952 році він поставив стереофільм «Майська ніч, або утоплена», а 1961-го — «Вечори на хуторі біля Диканьки».

Казки Олександра Роу і досі люблять глядачі. Телеканали України показують фільми «За щучим велінням», «Василиса Прекрасна», «Кощій Безсмертний», «Коник-Горбоконик», «Мар’я-майстриня», «Королівство кривих дзеркал», «Вогонь, вода і мідні труби» і «Морозко», відзначений у 1965 році головним призом на кінофестивалі у Венеції.

Тетяна Гагіна каже, що дотепер запрошення на головну роль у фільмі Роу і роботу з майстром вважає казковим дарунком долі, і завжди у день народження Олександра Роу розповідає глядачам про веселого і доброго кіночарівника.

Севастополь.