Житомирський облмуздрамтеатр ім. І. Кочерги переживає ніби друге народження після деякого застою. Після того, як колишнього директора театру Л. Данчука змінила Н. Ростова, художнім керівником затвердили заслуженого артиста України Г. Артеменка, робота в театрі пішла набагато активніше.

Нині тут два режисери-постановники. Заслужений артист України Григорій Михайлович Артеменко, художній керівник, працює в театрі з 1965 року. Більшість вистав поставлені саме ним. А з цього сезону в театрі працює ще один режисер — Наталя Тімошкіна. До того вона викладала акторську майстерність та режисуру в Житомирському училищі культури. А в театрі Наталя Миколаївна дебютувала виставою «Тінь».

Сезон 2005—2006 рр. театр відкрив драмою «Мазепа» (режисер-постановник Г. Артеменко). Цей історичний твір важко вписується в канву теперішнього репертуару, де переважають мюзикли та комедії. Та й публіка виставою, на жаль, не зацікавилась.

Велику увагу привернула до себе п’єса київської авторки Т. Іващенко «Втеча з реальності» (постановка молодого актора театру П. Авраменка). Вистава розрахована переважно на молодь. Тема — молодь і наркотики. Це був, власне, цілий проект, присвячений боротьбі з наркоманією. Проект досить специфічний. Та незвичайні враження гарантовані стовідсотково. Крім прем’єри вистави, у фойє театру влаштували виставку на тему «Молодь і наркотики». Тут — роботи відомого житомирського художника Валерія Раденького, кількох молодих художників та фотороботи Валентина Заблоцького. У проведенні виставки взяв участь Житомирський обласний центр ресоціалізації наркозалежної молоді «Твоя перемога». Всі, хто відвідав театр того дня, звернули увагу на цілу серію знімків з вистави «Втеча з реальності» (фотограф Анатолій Зіневич).

Поповнює свій репертуар і мала сцена. Восени тут відбулася прем’єра комедії сучасного українського письменника О. Ірванця «Брехун з Литовської площі». П’єси Ірванця йшли в Німеччині, Люксембургу, Харкові, Києві. Над «Брехуном» у Житомирі працював Григорій Артеменко, нині комедія збирає повний зал.

Ще однією помітною подією була прем’єра п’єси Є. Шварца «Тінь». Це своєрідна філософська казка для дорослих. Режисер-постановник Н. Тімошкіна намагалася зробити цю виставу по-модерному, і це їй вдалося. Режисер визначила жанр «Тіні» як саркастичну драму. Прем’єра «Тіні» викликала справжній аншлаг.

Подальші творчі плани — в секреті, мабуть, щоб приємно здивувати глядачів. А хтось із них у книзі відгуків написав: «Крига, здається, скресла — в Житомирі народився ТЕАТР!».