Активісти «Нашої України» провели біля Житомирської міської територіальної виборчої комісії символічний збір підписів з вимогою зняти з виборчих перегонів народного депутата України Віктора Развадовського, який балотується на посаду міського голови. Приводом до цієї та інших акцій став конфлікт, що відбувся після зустрічі В. Развадовського з працівниками комунального господарства міста. З’ясувати подробиці — справа слідства. А наслідки такі. Житомирянин —кандидат у депутати райради міста, брат одного з кандидатів на посаду міського голови, який знімав хід зустрічі на відеокамеру, потрапив до лікарні з травмами середньої тяжкості. Медичну допомогу було надано й одному з тих працівників міліції, котрі, «перебуваючи у відпустці», прибули до Житомира разом з народним депутатом.

***

Чи готове Закарпаття до виборів, з’ясовували на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації. За словами в. о. заступника голови облдержадміністрації Михайла Поповича, найбільше неув’язок з неточностями та помилками у списках виборців, забезпеченням телефонними апаратами, а подекуди і з лініями зв’язку, сейфами та скриньками для голосування. На деяких дільницях для членів комісій не вистачає навіть стільців.

***

У Севастополі учасники виборчого процесу дедалі частіше звертаються до суду з позовами до ЗМІ. Зокрема, у Ленінському районному суді розглядався позов місцевого осередку Партії патріотичних сил до міського телебачення — Народного каналу. ППС звернулася до каналу з проханням виділити ефірний час, однак у НК такої можливості вже не було. Штаби спритніших партій і блоків викупили весь рекламний час (це лише 24 хвилини на добу). Проте ППС просить суд визнати відмову незаконною і віднайти час для показу агітаційних матеріалів.

***

На Дніпропетровщині наростає скандал навколо порушень передвиборної агітації Партією регіонів. Минулої п’ятниці Кіровський районний суд міста задовольнив позов обласної організації Народного руху України про зняття представників цієї партії з участі у виборах до обласної ради через підкуп виборців. Під час проведення святкових заходів, присвячених Міжнародному жіночому дню, вони разом із подарунками роздавали передвиборні агітаційні матеріали. Голова дніпропетровської обласної організації ПР народний депутат Олег Царьов заявив, що рішення ґрунтується «на бажанні зняти з виборів домінуючу в області Партію регіонів».

***

За фактами порушення виборчого законодавства в Донецькій області розслідується 15 кримінальних справ. Із них три перебувають у провадженні прокуратури, решта — міліції. Про це повідомив журналістам прокурор області Олексій Баганець. Усього за час передвиборної кампанії до правоохоронних органів надійшли понад 200 повідомлень від громадян, представників партій і блоків. Як вважає прокурор, хоча партійні активісти заявляють про застосування насильства, під час перевірки заяв політичні мотиви часто не підтверджуються.

***

9 із 26 кандидатів на посаду міського голови Запоріжжя відмовилися від подальшої участі у перегонах. Коментуючи своє рішення «Голосу України», вони відзначили, що не бажають брати участь у виборах, які проводяться винятково за рахунок брудних технологій.

За повідомленнями власних кореспондентів.