Учора в Брюсселі відбулися дебати «Європейська енергетична політика і майбутня інтеграція ринку: роль України». В них взяв участь в. о. міністра економіки України Арсеній Яценюк, заступник в. о. міністра палива й енергетики Сергій Титенко та заступник в. о. міністра закордонних справ Володимир Макуха. Об’єднану Європу представляли депутати Європейського парламенту, представники Єврокомісії та ради ЄС, дипломатичних кіл, акредитованих при європейському співтоваристві, європейського бізнесу і засобів масової інформації.

Тим часом днями Туркменистан офіційно визнав неможливість прямих поставок природного газу до України. Про це заявив міністр нафтогазової промисловості й мінеральних ресурсів Туркменистану Гурбанмурад Атаєв. Сторони дотепер так і не приступили до реалізації укладеного в грудні минулого року контракту на постачання в Україну в 2006 році 40 млрд. кубометрів газу.

«Туркменська сторона не несе відповідальності за постачання свого природного газу до України, бо Київ не досяг домовленостей з Росією про транзит туркменського природного газу», — заявив туркменський міністр у відповідь на слова в. о. міністра палива й енергетики України Івана Плачкова про невиконання Туркменистаном зобов’язань з постачання газу.

Нагадаємо, пан Плачков заявив, що туркменська сторона в січні та лютому не виконала своїх зобов’язань. Тому сьогодні під час проведення переговорів Україна це враховує.

За версією української сторони, озвученою в. о. прем’єра Юрієм Єхануровим, переговори, що мали відбутися наприкінці минулого тижня, перенесли через неготовність до них туркменської сторони. «Там питання не в боргу. Було 80 млн. дол. боргів, ми домовилися, що Туркменія скаже, якими саме товарами необхідно повернути. Але донині вони не надали номенклатури цих товарів». За словами Єханурова, Ашгабат намагається поліпшити умови погашення й одержати заборгованість грошима, а не трубною продукцією. «І тепер хочуть використовувати ті кошти, що ми їх як аванс перерахували в січні. Навколо цього і ведеться дискусія», — поскаржився в. о. прем’єра.

Водночас більшість українських чиновників вважає, що газове питання по-справжньому вирішуватиметься після виборів, коли будуть скасовані газові угоди від 4 січня, підписані «Газпромом», «Нафтогазом» і «Росукренерго». Секретар РНБО Анатолій Кінах цього тижня заявив, що українська сторона знову запропонувала російській відмовитися від послуг «Росукренерго» як посередника в постачанні Києву газу. При цьому посилався на переговори, які він провів цього тижня у Москві. «Ми й надалі будемо наполягати на прямих, без посередника, відносинах між «Нафтогазом України» і російським «Газпромом», — наголосив пан Кінах.

Однак у «Газпромі», як і раніше, заявляють, що «Росукренерго» цілком улаштовує концерн як партнер в організації поставок середньоазіатського газу в Україну.