Ранкове засідання 17 березня

Програма Президента України Віктора Ющенка про проведення демократичних виборів має своє втілення. Такий основний висновок зробив Ігор Юхновський, доповідаючи інформацію тимчасової спеціальної комісії з питань моніторингу виборчого законодавства. Старійшина депутатського корпусу нагадав у своєму виступі про очевидні проблеми нинішніх парламентських перегонів, зокрема, про формування дільничних комісій, труднощі зі складанням списків, оплату праці членів виборчкомів.

Відповідаючи на запитання колег, Ігор Юхновський зауважив на одній істотній причині помилок у складанні списків виборців (тема сьогодні особливо на слуху). Він назвав ледачими деяких учасників виборчого процесу на місцях, зокрема і з так званих робочих груп, створених владою, які замість вдумливого перекладу прізвищ виборців з російської українською вдалися до послуг комп’ютерного перекладача. От і вийшло, що громадянин Кузнецов став Ковалем, а Воробей — Горобцем. Доповідач закинув докір на адресу законодавчої влади, яка погодилася на вибори в один день до рад різних рівнів, що також може спричинити стовпотворіння на виборчих дільницях.

Тезу про демократичність виборів прямо в сесійній залі підтвердили самі парламентарії, які, скориставшися регламентною нормою про виголошення депутатських запитів, заяв, повідомлень, не оминули нагоди попрацювати на настрої виборців 26 березня. Сенсаційно пролунала заява соціаліста Івана Бокого, спричинена останніми публікаціями у ЗМІ на тему касетного скандалу. Запідозривши в цих публікаціях підступи політичних однодумців Володимира Литвина, соціаліст привселюдно з парламентської трибуни висловив підозри в аморальності лідера НБЛ. Представник НБЛ Василь Надрага з тієї само трибуни заявив: усе, що говорилося про В. Литвина, — «повна брехня, бруд і інсинуації». У свою чергу, представник комуністів Олександр Масенко, згадавши про якусь публікацію журналіста Івана Бокого і оцінку колишньої діяльності оратора-комуніста на посаді голови колгоспу, заявив, що «колгоспи розвалили саме соціалісти». Регіонал Микола Комар присвятив свій виступ наслідкам приватизації «Криворіжсталі», а комуніст Юрій Соломатін — так званому общаку помаранчевих лідерів під час революції і ролі в цьому російського олігарха Березовського.

Цілком у дусі передвиборчих настроїв продовжили і тему депутатської недоторканності. Юрій Кармазін — лідер однойменного блоку (БЮК) — цього разу не став зривати вивішений у сесійній залі плакат блоку Юлії Тимошенко (БЮТ), а причепив неподалік свій. У ньому він інформує колег-депутатів про кількість бютівців, які свого часу проголосували за прийняття закону про недоторканність депутатів місцевих рад. Із самого початку засідання представник БЮТ Олег Білорус вимагав внести до порядку денного це злободенне питання і заявив, що відповідний законопроект про скасування недоторканності підписали представники усіх депутатських груп і фракцій, окрім «Регіонів України» і КПУ. Одначе пізніше, до честі самого О. Білоруса, він вибачився перед колегами-комуністами, бо з’ясувалося, що й вони в останню мить також поставили свій підпис під відповідним законопроектом. Хай там як, а сам документ розглянути не вдалося.

Окрім інформації тимчасової спеціальної комісії з питань виборчого законодавства, парламент запланував розглянути до 13-ї години ще більш як десять документів. Серед них і важливі для сільських виборців законопроекти, зокрема, зміни до Закону «Про молоко та молочні продукти», з приводу відповідності якості безпеки цих продуктів стандартам України, а також зміни до Кодексу України про адмінпорушення з приводу відповідальності за реалізацію самогону та апаратів для його виготовлення. Під завершення засідання парламент ухвалив у першому читанні зміни до Закону «Про державні гарантії відшкодування заощаджень громадян України», що передбачає конкретні джерела витрат на ці цілі.

Парламентарії включили до порядку денного також і два законопроекти — про технополіс «Київська політехніка» та Кодексу України «Про надра». Перший вдалося ухвалити без особливих дебатів. Доповідач, той самий Ігор Юхновський, досить дохідливо нагадав колегам про те, що в Україні не бракує винахідників, але ось мало грамотних інноваційників, які фахово і системно повели б Україну цим шляхом. Пропозиція надати відомому вузу України — київським політехнікам — право на створення технополісу дасть можливість поєднати інноваційну діяльність з підготовкою кадрів і потуги окремих винахідників з підготовленими менеджерами-інноваційниками. За прийняття законопроекту у першому читанні проголосували 286 народних депутатів.

Наступний тиждень парламентарії запланували працювати у виборчих округах. Як зауважив головуючий на засіданні Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, це зроблено мудро, отам, як сказав він, і наговоримося.