Вода, тепло і благоустрій — ось три головні теми, які порушували мешканці Мар’їнки під час прямої лінії з міським головою Сергієм Федоровим. Розмова з керівником міста відбулася під час роботи виїзного корпункту газети «Голос України» в Мар’їнці.

— Сергію Костянтиновичу, на посаді міського голови ви порівняно недавно і, судячи з того, як важко вас застати в робочому кабінеті та вдома, майже весь час проводите на об’єктах...

— Проблем вистачає, і це підтвердили дзвінки мешканців. Основною залишається водопостачання. Старі траси віджили своє. Ми отримуємо воду з Петровського району Донецька, за 18 кілометрів звідси. Насосна станція на Петрівці в жалюгідному стані. Втрати води дорогою досягають 70 відсотків — за нормативних 30 відсотках! Тому ми весь час винні водоканалу, а люди скаржаться на сухі крани. Проблема така велика, що її не в змозі вирішити ані міська, ані районна влада. Потрібна допомога із обласного, а може, й державного бюджету.

— Чи може місто отримувати воду ближче, ніж за 18 кілометрів?

— Ми розглядали такі варіанти, є прийнятне рішення, але проблема у фінансуванні. Хоча не можна сказати, що ми сидимо склавши руки та чекаємо на допомогу. Замінили трасу водовідведення в центрі міста. Це лише перша черга, будемо продовжувати роботу. Сильні морози виявили інші слабкі місця в комунальному господарстві. Разом з моїм заступником весь час працювали на проривах. Щодня відстежували, скільки будинків залишалися без тепла чи води. Зварювальники відморожували собі руки на такому морозі. Дитсадок «Золотий ключик» — там шість труб розморозилися, будемо з’ясовувати, чия провина.

— Під час «прямої лінії» лунали запитання щодо очищення річки Осикової. Чи є у міста спеціальна екологічна програма?

— Осикову забруднюють стоки донецької шахти «Трудівська». Не будемо казати, хто гарний, хто поганий, але торік очищення нарешті розпочали. 705 метрів уже очищено, цього року роботи триватимуть. Звичайно, якби був земснаряд, було б легше, але тут доводиться працювати вручну. Люди помітили результат: грунтові води відступили, хоча раніше по вулицях Матросова, Тельмана, Артема вода стояла у підвалах. Тож приємно було чути не скарги, а подяки.

— Мар’їнку включено до обласної програми газифікації. Наскільки доступними будуть блага цивілізації для мешканців міста?

— Цього року заплановано повністю газифікувати східну частину. Якщо говорити про програму загалом, то на її реалізацію потрібно 526 тисяч гривень. Ці кошти виділятимуться із бюджетів різних рівнів протягом чотирьох років.

— Які ще пропозиції із благоустрою ви почули від мешканців міста під час телефонного спілкування?

— Люди порушували проблему прибирання сміття. Комунальне підприємство «Промінь» не в змозі впоратися з обсягами. До того ж виникає замкнене коло: люди не оплачують послуги, бо сміття не вивозиться, а комунальники не можуть працювати без грошей на пальне. Крім того, не вистачає контейнерів. Розповідають, це було ще до мого приходу, в місті встановили контейнери для сміття, які простояли... рівно два з половиною тижні. А потім зникли.

Взагалі планів багато. Ось будівництво міської лазні, наприклад, розпочинаємо. Це, вважайте, наказ виборців. Центр потребує оновлення: треба прибрати старі кіоски і збудувати сучасні об’єкти. Туалети громадські — обов’язково. Проект уже є, будемо ремонтувати.

Ліна КУЩ, Ірина ОЛЬШАНСЬКА.