Вечірнє засідання 16 березня

У вкладників колишнього Ощадбанку з’явилася надія: парламент схвалив закон про внесення змін до держбюджету-2006, яким передбачається спрямувати дев’ять мільярдів гривень, отриманих від приватизації ВАТ «Криворізький металургійний комбінат «Криворіжсталь», на поступову компенсацію громадянам втрат від знецінення грошових заощаджень в установах Ощадного банку колишнього СРСР. За такий законопроект у авторстві народних депутатів із фракції СДПУ(о) Нестора Шуфрича, Володимира Воюша та Володимира Зайця проголосували 275 парламентаріїв.

Як відомо, 24 жовтня 2005 року на відкритих торгах було продано 93,02% акцій «Криворіжсталі» металургійному холдингу «Mіttal Steel Germany GmbH» за 24,2 млрд. гривень. Після чого на розгляд парламенту було внесено кілька десятків законопроектів з різними пропозиціями, як розпорядитися отриманими до державного кошторису додатковими коштами. Однак прийнятий парламентом закон іще потребує підписання Президентом України.

Парламент також прийняв постанову про збільшення бюджетних асигнувань Інституту нейрохірургії ім. А. Ромоданова за рахунок стабілізаційного фонду держбюджету, внесену народним депутатом Катериною Фоменко (фракція Народної партії). Парламент рекомендував Кабінету Міністрів при опрацюванні закону про внесення змін до цьогорічного держбюджету виділити близько 30 тис. грн. на придбання нейрохірургічного обладнання «Гама-ніж», яке застосовують під час операцій із видалення ракових пухлин головного мозку людини. Схвалено й постанову про повне погашення заборгованості зі збору до Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення.

Розглянувши пропозиції Президента України до закону по тимчасові слідчі та спеціальні комісії Верховної Ради, депутати схвалили цей закон, який уже вдруге за нинішній рік повернувся до парламенту з президентським вето, у новій редакції. Глава держави, зокрема, не погоджується з тим, щоб надати ТСК право приймати рішення про вилучення необхідних для розслідування документів. Подолати вето Президента, як пропонував профільний комітет, не вдалося, проте закон знову прийнято конституційною більшістю (319 «за») з частковим врахуванням зауважень глави держави. У новій редакції з пропозиціями Президента прийнято і зміни до законів «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо зарплат і пенсій науковців, «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб».

У цілому також схвалено зміни до статті 51 закону про держбюджет-2006 щодо врегулювання фінансування пільг, зміни до Цивільно-процесуального кодексу щодо розгляду апеляційних справ, постанову про встановлення меж міста Обухів на Київщині та ін., ратифіковано низку міжнародних угод.