Найближча до людини та влада, до якої кожен простий громадянин може дотягнутися рукою. І від того, наскільки творчо працюють місцеві ради, українці судять про дієздатність усієї держави. Саме такі слова найчастіше лунали під час учорашньої зустрічі на Миколаївщині Голови Верховної Ради Володимира Литвина з представниками органів місцевого самоврядування. Вони подякували главі парламенту і народним депутатам за лобіювання їхніх регіональних інтересів і загалом за підтримку місцевих бюджетів. «Ми зрозуміли, що ми потрібні державі. До цього нас ніби і не знали, і не чули», — зазначив міський голова Миколаєва Володимир Чайка. Однак проблем в області і справді вистачає.

Зокрема, на вчорашній сесії Миколаївської обласної ради, розглядалося питання вкрай актуальне для жителів області — добудова Ташлицької ГАЕС. Навколо цієї проблеми суперечки тривають не перший рік. Сперечаються екологи та енергетики. Одні категорично проти добудови Ташлика, інші вважають його економічно доцільним. Представники громадських організацій та політичних партій пікетували сесію обласної ради, на якій розглядалося питання відведення земельних ділянок під хвостову частину Олександрівського водосховища Ташлицької ГАЕС. Екологи впевнені, що під час відведення цих земель, які мають статус земельного заповідного фонду, не враховано вимоги чинного законодавства. У зв’язку з цим не проводилася оцінка наявності видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України на зазначеній ділянці, не здійснювався розрахунок збитків та відшкодування шкоди за їх знищення, відсутні обгрунтування необхідності вилучення особливо цінної земельної ділянки, що не погоджено з адміністрацією регіонального ландшафтного парку «Гранітно-степове Побужжя». До того ж порушуються висновки державної екологічної експертизи Мінекобезпеки України від 30.04.98 р. Поки що остаточне рішення з цього питання не прийнято.

До останнього часу не визначена доля комплексу машинобудування «Зоря-Машпроект». Це унікальне підприємство на якому працюють 12 тисяч осіб і яке має замовлення на 3—4 роки вперед та спеціалізується на виробництві газових турбін для України, Росії, Індії, Китаю, мало не стало об’єктом приватизації. Наприкінці минулого року було підписано відповідний указ Президента. Втім, завдяки наполегливості депутатів Верховної Ради та особисто Володимира Литвина, підприємство вилучено зі списків об’єктів, що підлягають приватизації.

Крім того, серед найактуальніших проблем регіону, на яких акцентували увагу міські та сільські голови на зустрічі з Головою парламенту, вкрай необхідне реформування житлово-комунального господарства і підтримка АПК. «Українське село здавна називали і називають колискою нації, — схвильовано говорила сільський голова Шостакового Надія Коваленко, — це правильно. Але нинішнє село, як і колиска, в якій виросли діти і яка відслужила свій вік, закинуто на горище, геть з очей». «Прикро, — наголошував керівник державного підприємства «Племрепродуктор «Степовий» Миколаївського району і депутат облради Володимир Погорєлов, — що зерно збиткове, а найстрашніше, що деякі селяни не хочуть сіяти і не будуть». Отже, наголошували більшість промовців, держава має не лише визначити найстратегічніші для себе завдання, а й стовідсотково забезпечувати програми фінансовою підтримкою.

«Завдячуючи вам, на Миколаївщині спокійний і прогнозований розвиток подій. Нині висока і прискіплива увага до виборів, — зазначив глава парламенту у своєму виступі, — вони відбудуться. Важливо донести до кожного, що саме від нього залежить доля країни». А політикам, на переконання Володимира Литвина, треба менше говорити так чи не так, а більше — як робити.

Цього дня глава парламенту вшанував героїв Великої Вітчизняної війни і поклав квіти до Меморіалу 68 героям-ольшанцям. 28 березня виповнюється 62 роки з дня визволення міста корабелів від німецько-фашистських загарбників. Тоді 68 радянських десантників під командуванням Костянтина Ольшанського перші з’явилися в окупованому місті й були відзначені — і це єдиний в історії світових війн випадок — вищою державною нагородою Герой Радянського Союзу.

Олена ІВАШКО, Наталя ЯРЕМЕНКО,

Київ—Миколаїв.