Фонд “Взаєморозуміння і примирення” торік успішно завершив виплати жертвам нацизму за рахунок Австрійського “Фонду примирення та співробітництва”. Розпочався цей процес у серпні 2001 року. На відміну від виплат з відповідного Німецького фонду австрійський здійснив виплати в один етап і більшими сумами кожній із категорій одержувачів. Максимально було враховано всіх заявників, які мали право на відшкодування. В результаті майже 43 тисячам іще живих громадян України, які в роки Другої світової війни перебували в місцях, аналогічних за режимом нацистським концтаборам, залучалися до рабської праці на території Австрії, виплачено 85,4 млн. євро.

Окрім цього, Австрійська Республіка здійснила низку додаткових програм. Зокрема надала допомогу на розв’язання термінових медико-соціальних проблем у сумі 200 євро багатьом малозабезпеченим громадянам. За рахунок фонду прооперовано 958 осіб, майже 1000 отримали слухопротезування, близько 3000 оздоровлено в санаторіях. Більш як 5000 вручено набори ліків і медпрепаратів, рекомендованих фахівцями Українського інституту геронтології.

Втім, австрійська медико-соціальна програма в інтересах живих жертв нацизму ще триває. Тож ті з них, хто має бажання і необхідність зробити хірургічну операцію, виконати слухопротезування тощо, повідомляє Український фонд “Взаєморозуміння і примирення”, має негайно звернутися до цього фонду. Останній термін прийняття документів — 30 червня цього року. Надання їх після зазначеної дати не гарантує здійснення операцій чи отримання іншого виду медичної допомоги.

Нещодавно під час приймання в посольстві Австрії в Україні було підбито підсумки виплатної кампанії. Посол Австрії Міхаель Міісс (на знімку крайній праворуч) подякував керівництву Українського національного фонду “Взаєморозуміння і примирення” за проведену роботу з підготовки матеріалів на одержувачів виплат і вручив нагороди Президента своєї країни першому голові наглядової ради фонду (1993—1994 рр.), нині — народному депутату України Миколі Жулинському та заступникам голови правління фонду Степану Косяку і Євгену Максимчуку. У свою чергу, нагороджені подякували уряду Австрії за оперативне проведення виплат, сприяння в наданні гуманітарної допомоги колишнім жертвам нацизму.

Німецький фонд “Пам’ять, відповідальність і майбутнє” розпочав виплати також у серпні 2001 року. Першу частину (65 відсотків від призначених сум) переважно до кінця 2003 року виплачено 473 709 особам та правонаступникам тих, хто помер, не дочекавшись виплат. З лютого 2004 року триває виплата другої частини. Проте станом на 1 березня ц. р. компенсаційні виплати отримали лише 465 450 осіб.

Тому Український фонд “Взаєморозуміння і примирення” застерігає: Німецький фонд повністю припиняє свої виплати 30 вересня 2006 року.

Отже, до зазначеної дати всі колишні жертви нацизму та їхні правонаступники мають одержати вже призначені виплати, які знаходяться в банках. І ще таке попередження. Якщо правонаступники протягом 6 місяців з дня смерті отримувача, якому призначена друга частина коштів, не звернуться до УНФ “Взаєморозуміння і примирення”, вони втратять право на виплати. І скаржитися не буде куди й кому. Бо жодні рішення державних або судових установ України німецькою стороною не братимуться до уваги.

Телефон гарячої лінії УНФ “Взаєморозуміння і примирення”: 462-50-11