Історія почалася з того, що 25 січня цього року уряд ухвалив розпорядження, відповідно до якого ЗАТ «Дитячий оздоровчий комплекс санаторного типу «Славутич» передається в користування Конституційному Суду України. Цей документ недоступний широкому загалу і спричиняє безліч запитань.

У «Славутичі» про це довідалися 22 лютого, коли в корпорації «Укрбудматеріали» отримали повідомлення секретаріату Конституційного Суду про засідання приймальної комісії, призначене Мінпромполітики на 28 лютого. У листі також просили направити своїх представників на засідання, надати документацію, разом із актом на землекористування, договором оренди, інформацію про водопостачання, водовідвід, теплопостачання, енергозабезпечення і зв’язок...

До «Славутича» претензій немає

Дитячий оздоровчий комплекс розташований у селі Циблі Переяслав-Хмельницького району. В серпні 2004 року Фонд держмайна уклав із ЗАТ «ДОК СТ «Славутич» договір оренди терміном на п’ять років. Досі претензій до «Славутича», розповідають у санаторії, не було. Адже це прибуткове підприємство, що за договором оренди заплатило в держбюджет 66,5 тис. гривень, у бюджети інших видів — більш як 125 тис. гривень, у різні фонди (пенсійний, зайнятості, соцстрах) — 176,5 тис. гривень. До того ж підприємство надає послуги із забезпечення реалізації соціальної державної програми із захисту громадян, що постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи.

До «Славутича» приїжджають оздоровлюватися діти з Київської області, переважно з неблагополучних в екологічному плані районів. Багато хто з них — сироти і діти малозабезпечених батьків, що навчаються в Бородянському, Володарському, Переяслав-Хмельницькому, Згуровському, Макарівському та інших інтернатах.

У 2004 році тут відпочивали 2100 дітей, у 2005-му — вже 2560. Усього з 1998 року, коли «Славутич» почав працювати за оздоровчими програмами, у ньому побували 14670 дітей. Лише за останні два роки для поліпшення умов відпочинку і на ремонт приміщень використано 295 тис. гривень, придбано основних засобів на 142 тис. гривень.

Нині для повноцінного оздоровлення на комплексі є все необхідне —чиста природа, зручності в кімнатах, меблі, столова на 150 місць, лікувальні і процедурні кабінети, фітобар, просторі ігрові зали. На території комплексу — спортивні майданчики.

— Бачили б ви, що тут було раніше: протікав дах, вікна зовсім прогнили, нам навіть вугілля не давали: опалювали приміщення сушняком, збирали його разом із дітьми в лісі, — розповідає директор ДОК СТ «Славутич» Ганна Клименко. — Не вистачало грошей і на повноцінне харчування. Вирішили завести власне підсобне господарство. Вирощуємо курей, перепелів, качок, кіз та овець. Для цього маємо всі документи і довідки.

Непорозуміння?

Цієї зими «Славутич» теж готувався до прийому дітей — оздоровчий сезон починається у квітні. Весь колектив сам робив ремонт: фарбував, клеїв шпалери. Готувалися й до перевірок різних комісій — з обласних управлінь освіти, охорони здоров’я, ветеринарної служби, пожежної, санепідемстанції... І всі їхні вимоги тут виконуються. Більше того, «Славутич» — один із кращих у Київській області.

І раптом як грім серед ясного неба — вимога про передачу санаторію Конституційному Суду.

— Весь наш колектив дуже стурбований. З цього приводу ми надіслали листа на ім’я керівника секретаріату Конституційного Суду, — розповідає Ганна Клименко. — Хочеться думати, що сталося якесь непорозуміння. Навряд чи керівництво Конституційного Суду піде на те, щоб зірвати оздоровчу програму, адже саме ця установа покликана забезпечувати конституційні права дітей, як і всіх громадян України, зокрема на оздоровлення й відпочинок.

Інформація до роздумів

Ситуація неоднозначна, тому запитань багато. Серед найперших — яке відношення має Конституційний Суд до дитячого оздоровчого комплексу та його господарської діяльності? Чому ніхто з чиновників, які готували урядове рішення, не звернув увагу на те, що санаторій майже 10 років оздоровлює дітей, котрі постраждали від Чорнобильської катастрофи?

До речі, керівник прес-служби Конституційного суду України Євгеній Дмитренко вважає інформацію про передачу Конституційному судові «Славутича» недостовірною. Про це повідомляють «Київські відомості» (13 березня 2006 року).

Колектив санаторію сподівається, що Конституційний Суд знайде із ситуації, що склалася, цивілізований вихід: щоб і свій імідж зберегти, і країну не хвилювати.