Життя триватиме і після 26 березня, — зазначив учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин на зустрічі з представниками місцевого самоврядування Тернопільщини у ході робочої поїздки. А тому, на його думку, треба вести серйозну роботу задля майбутнього України, задля тих викликів, які постають перед державою і на які все одно треба давати відповідь.

Власне, один із викликів: яким має бути самоврядування, його фінансова база, співвідношення повноважень між органами державної влади і самоврядних громад. На цьому, до речі, наголосив голова Тернопільської обласної ради Анатолій Жукінський. А голова Бережанської районної ради Роман Висоцький загострив увагу на конкретних проблемах, що їх змушені розв’язувати керівники місцевого самоврядування.

Він висловив занепокоєння долею законопроекту № 3702-1, який має розширити повноваження місцевих громад. Роман Висоцький попросив не вважати ліквідацію районних державних адміністрацій і створення виконкомів рад «конфронтацією між гілками влади». На його думку, це — реалізація положень Європейської хартії місцевого самоврядування. Проте, на думку голови Бережанської районної ради, доля законопроекту сьогодні залежить від майбутніх виборів і майбутньої конфігурації парламентської більшості. Оскільки, гадає він, різні політичні сили можуть виграти вибори до парламенту і до місцевих органів влади. У разі політичного протистояння, вважає Роман Висоцький, реформа місцевого самоврядування може бути відкладена ще на кілька років.

Торкаючись фінансового становища самоврядних громад, він зазначив, що видатки уже перевищили розрахункові дані міністерства фінансів. А отже, може статися, що невдовзі коштів не вистачатиме навіть на виплату заробітної плати. З другого боку, самоврядні громади не зацікавлені у збільшенні збирання податків. Оскільки, за його словами, приріст враховується лише при розподілі трансфертів у бік їх зменшення.

Сільський голова Великих Бірок Тернопільського району Роман Мацелюх звернув увагу на те, що сьогодні громада може розпоряджатися землею лише в межах населених пунктів. Іншою — розпоряджаються районні державні адміністрації. Отож перед громадянами, які хотіли б отримати землю, постає безліч паперових бар’єрів. За його словами, документообіг за останній рік зріс на третину. Окрім того, держава, звільняючи від сплати податків деяких юридичних осіб, не компенсує фінансові втрати органам місцевого самоврядування.