Господарі на своїй землі

Міністерство закордонних справ вручило раднику-посланнику Посольства Білорусі в Україні копію ноти МЗС із закликом розслідувати інцидент про відмову у в’їзді на територію Білорусі знімальної групи «5 каналу». У ноті українського зовнішньополітичного відомства вказується на порушення білоруською стороною невід’ємних прав українських громадян, а також міститься заклик розслідувати цей інцидент і надати пояснення. Це вже не перший подібний інцидент із журналістами.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко пояснює такі дії наявною інформацією про те, що деякі громадяни з країн СНД прибувають до країни для участі в несанкціонованих акціях. «У Грузії, Україні та Росії є відморозки, хоч ви мене і критикуєте за це слово, які хочуть приїхати сюди і навести порядок. Приїхати вони можуть, але як вони виїдуть? Ми нікому не дозволимо дестабілізувати тут обстановку. Ми господарі на своїй землі і сьогодні можемо утримати обстановку і ситуацію в країні», — сказав Лукашенко.

Спостерігачам від СНД вистачить Білорусі

Спостережна місія СНД не братиме участі в моніторингу парламентських виборів в Україні. Про це заявив виконавчий секретар СНД, глава місії спостереження за виборами президента Білорусі Володимир Рушайло. «Ми не будемо спостерігати. Нас не запрошували», — заявив Рушайло. На запитання, чи не є це демонстративним кроком, який свідчить про відхід України від СНД, Рушайло сказав, що «не розглядає так глибоко ці питання». «Це їхнє право, нам цілком вистачає спостереження в Білорусі», — додав він.

Україна навмисно не запросила спостерігачів від СНД. Про це ще в грудні заявило українське МЗС. Причина — необ’єктивна оцінка місією СНД виборів 2002-го і 2004 років, яка принципово відрізнялася від оцінок авторитетних міжнародних організацій і була «односторонньо орієнтованою». Крім того, Президент України Віктор Ющенко прийняв рішення зупинити участь України в місії спостерігачів СНД до її реформування.