Пес Том опинився за гратами у бородянському притулку для тварин через те, що його господар помер. Пса Діка колишні власники залишили тут через «сімейні обставини», кіт Пуща заплямував себе «агресивною поведінкою», а в екс-господарів Мурчика з’явилася маленька дитина. На кішок Алісу та Катю у їхніх власників, з’ясувалося, алергія, пса Рижика нікому доглядати. Це лише сота частка історій котів і собак, які перебувають у притулку для тварин у Бородянці, що за 37 км від Києва. Хоча суть одна й та сама — людська байдужість та жорстокість.

У Києві довгий час розповсюджували «страшилки» про те, як негуманно очищують вулиці від бродячих собак та котів комунальні служби міста. Проте мало хто казав, що причиною появи на вулицях нічийних тварин є злочинна поведінка людей, які, приміром, дарують дитині цуценя на день народження, а через тиждень з’ясовують, що собака нікому не потрібний, і викидають його на вулицю.

Скажу чесно, дивитися в очі чорнявій Жучці, яка, побачивши людину, стає на задні лапки і весело вимахує хвостиком, тяжко. Її залишили через те, що нікому доглядати. Тепер Жучка чекає, чи знайдеться для неї новий власник. Якщо ні, собаці введуть смертельну ін’єкцію. Всього у притулку — 420 собак і 80 котів. За словами директора закладу Мирона Кучинського, торік звідси забрали близько 500 собак. Проте відсоток тварин, яких доводиться вбивати, все одно високий. Адже годувати й утримувати їх у притулку до кінця життя немає ані місця, ані коштів. Хоча слід зазначити, що притулок розвивається. Йому активно допомагає Київська міська державна адміністрація, за кошти якої ремонтують приміщення. Так, у притулку вже є власний собачий готель, де за невисоку плату (від 2 до 10 грн. за добу) можна залишити чотириногого улюбленця на час відпустки.

До речі, придбати собаку тут теж недорого. Породисті пси коштують від 50 гривень. «Найдорожче ми продали торік англійського бульдога — за 150 гривень», — розповів Мирон Кучинський. Проте перед поїздкою до Бородянки чи до зоомагазину радимо добре зважити, чи потрібен вам кіт або собака, чи зможете і ви йому (а не тільки він вам) стати вірним другом.