Ранкове і денне засідання 16 березня

Парламент прийняв новий Регламент Верховної Ради України — документ, який фактично є внутрішньою конституцією для народних обранців, де чітко визначено всі моменти діяльності найвищого законодавчого органу держави. Досі парламент працював за редакцією Регламенту, ухваленого ще до прийняття Конституції України, 27 липня 1994 року.

Керівник робочої групи Верховної Ради з підготовки нової редакції Регламенту, Перший заступник глави парламенту Адам Мартинюк поінформував, що над цим документом працювали не лише народні депутати, а й представники апарату парламенту та фахівці-юристи. Новий Регламент, за словами А. Мартинюка, спрощує користування цим документом, бо в ньому вже немає так багато «відсилочних норм», як раніше. Регламент приведено у відповідність з чинною Конституцією з урахуванням тих змін до Основного Закону, які набули чинності з 1 січня 2006 року. Тут по-новому виписано і порядок формування депутатських фракцій, парламентської коаліції, Кабінету Міністрів. Серед новацій Регламенту — у другу п’ятницю кожного місяця парламент розглядатиме відповіді на депутатські запити, гарантоване право на виступ під час обговорення законів матимуть представники кожної фракції. Депутатські фракції формуються на першій сесії Верховної Ради нового скликання до розгляду питання про обрання Голови Верховної Ради і створення органів парламенту на партійній основі. Політичні партія чи блок, представлені в парламенті, мають право формувати лише одну фракцію. А народний депутат може увійти до складу фракції тієї партії чи блоку, за чиїм списком його обрано, інакше він втратить депутатський мандат. У новому Регламенті з’явилася і норма про заборону народним депутатам вносити до сесійної зали під час пленарних засідань гасла, плакати та інші предмети, які можуть заважати роботі Верховної Ради.

Однак найбільше зауважень з боку народних обранців викликали норми Регламенту щодо процедури відкликання Голови Верховної Ради та підписання главою парламенту прийнятих законів. У редакції, винесеній на розгляд сесійної зали, пропонувалося, щоб Голову Верховної Ради обирали і звільняли таємним голосуванням бюлетенями, більшістю від конституційного складу парламенту (тобто 226 голосами), але в голосуванні за відкликання Голови Верховної Ради з посади повинні взяти участь не менш як дві третини конституційного складу парламенту (300 депутатів). А на підписання главою парламенту ухвалених законів передбачалося відвести не менш як два і не більш як п’ять днів (нині діє норма про два дні).

Деякі депутати, зокрема соціаліст Микола Рудьковський, у пропозиції про обов’язкову участь у голосуванні за відкликання голови парламенту не менш як 300 депутатів вбачали бажання деяких політичних сил посилити повноваження глави парламенту, щоб він міг втручатися у роботу парламентської коаліції. Комуніст Юрій Соломатін зауважив, що противники норми про порядок обрання та відкликання Голови Верховної Ради взагалі мають намір заблокувати ухвалення нового Регламенту. Іван Заєць (фракція УНП) говорив, що Регламент має бути прийнято не постановою Верховної Ради, а лише законом. А Голова Верховної Ради Володимир Литвин нагадав, що з 1 січня 2006 року оновлена Конституція передбачає: Регламент Верховної Ради приймається постановою. Головуючий поставив на голосування спочатку суперечливі моменти, які викликали заперечення у народних депутатів, — про порядок звільнення голови парламенту та підпису ухвалених законів. Ці дві норми не знайшли підтримки в сесійній залі. Проте саму постанову про Регламент Верховної Ради було схвалено одразу в цілому (262 «за»). Глава парламенту доручив робочій групі перед підписанням постанови доопрацювати цей документ, вилучивши з нього ті положення, які не знайшли підтримки серед депутатів.

Президент України звернувся до Верховної Ради з проханням повернутися до раніше не підтриманого закону про ухвалення рішення глави держави про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2006 році для участі в багатонаціональних військових навчаннях. Однак за цей законопроект проголосували лише 209 народних обранців. Не здобула підтримки і пропозиція Голови Верховної Ради опублікувати результати цього голосування у газеті «Голос України».

Парламент також ухвалив постанови про відзначення 100-річчя з дня народження двічі Героя Радянського Союзу, генерала армії І. Черняховського, про відзначення 125-річчя Кіровоградського обласного українського музично-драматичного театру ім. М. Кропивницького, зміни до статті 241 Цивільного Процесуального кодексу України та інші.