Реалізація проекту з реформування журналістської освіти в Україні, на який протягом двох років Європейський союз виділить два мільйони євро, розпочалася чотириденним семінаром в Інституті журналістики Київського національного університету імені Шевченка. Досвідом обмінювалися викладачі з тридцяти вітчизняних навчальних закладів, де випускають акул пера і мікрофона.

— Перший у світі заклад з підготовки журналістів засновано медіа-магнатом Пуліцером у Нью-Йорку 1923 року, — розповідає керівник відділення журналістики Дублінського інституту технологій (Ірландія) Девід Квін. — І тоді, і тепер залишається нерозв’язаним головне питання: як і чого навчати молоду людину? Професори кажуть, що прагнуть випускати журналістів, здатних мислити, натомість медіа-боси твердять, що вельми розумних їм не треба. Мовляв, хай вони лише шукають інформацію і точно викладають факти.

Ознайомившись з провідними методиками викладання журналістики, ми пересвідчилися, що Болонський процес, зокрема, покликаний зберегти найкращі традиції національних шкіл і водночас прилучити їх до світових надбань, зокрема й у підготовці працівників ЗМІ. «Це благородна ідея, що служить об’єднанню і порозумінню між школами журналістики Європи», — зазначає директор закладу-господаря професор Володимир Різун.

Київ.