Лідер депутатської групи Народного блоку Литвина у Верховній Раді України Ігор ШАРОВ звернувся із депутатським запитом щодо створення протягом п’яти років п’яти мільйонів робочих місць на виконання програми Віктора Ющенка «Десять кроків назустріч людям».

Однак відповідь в. о. віце-прем’єр-міністра В’ячеслава Кириленка на цей депутатський запит, за словами І. Шарова, свідчить, що уряд маніпулює цифрами, звітуючи про створення минулого року понад одного мільйона нових робочих місць. «Відбувається реальне зниження темпів розвитку економіки, бо інакше, як розуміти те, що економічні показники падають, але зайнятість населення, згідно з міністерськими звітами, зростає просто велетенськими темпами?» — заявив Ігор Шаров.

Натомість оцінки фахівців, за словами народного депутата, прямо свідчать, що падіння економічної активності внутрішнього вітчизняного виробника при адміністративному стимулюванні попиту через соціальні виплати призвело до зростання цін і прискорення імпорту. Отже, нові робочі місця насправді створюються в Росії, Польщі, Китаї та інших країнах, звідки ми почали більше імпортувати товарів!

Ігор Шаров також зауважив, що у відповіді уряду на його депутатський запит «дуже підозрілий вигляд має певна невідповідність у цифрах». Скажімо, за дев’ять місяців 2005 року, згідно з даними Міністерства праці та соціальної політики, чисельність зайнятого населення віком 15—70 років порівняно з відповідним періодом 2004 року зросла на 382,8 тисячі осіб. А ось кількість безробітних за той само період минулого року скоротилася на 354,2 тисячі осіб. Водночас офіційно оголошено, що протягом 2005 року створено 1 мільйон 139 тисяч нових робочих місць. «Ця тенденція свідчить про загальну нестабільну ситуацію на ринку праці в Україні», — вважає парламентарій.