Цього тижня ізраїльські інформаційні агентства поширили інформацію про сенсаційний лист колишнього керівника Департаменту зовнішнього спостереження і карної розвідки Міністерства внутрішніх справ України Олексія Пукача, якого звинувачують в убивстві у вересні 2000 року журналіста Георгія Гонгадзе.  Як стало відомо, збіглий генерал МВС перебуває в Ізраїлі, де і надиктував журналістці свої одкровення, в яких заперечує свою причетність до злочину.

Для довідки. Троє колишніх підлеглих Пукача (Костенко, Протасов і Попович) зізналися в співучасті в убивстві. За їхніми словами, генерал на їхніх очах задушив журналіста паском. Нині в Україні відбувається судовий процес. Нова влада обіцяла швидко розкрити справу. Офіційну версію про причетність вищих посадових осіб МВС до зникнення журналіста привселюдно озвучував Президент ще на початку 2005-го, відразу після виборів. Щоправда, обіцяв розкрити справу за три місяці.

Генерал зазначає в листі, що на нього звели наклеп, він ніколи з журналістом навіть не зустрічався. А справу цілком сфабриковано новою владою. Він заявляє, що міліціонери убили іншу людину. Їм запропонували: або сядуть на весь строк за умисне вбивство з обтяжуючими обставинами, або одержать невеликий строк за щиросердне визнання в співучасті у викраденні журналіста. Генерал визнає, що за Гонгадзе стежили його підлеглі, але не вбивали.

Пукач стверджує, що один з його підлеглих «зливав» інформацію людям, які прийшли до влади в 2005 році.

Генерал також стверджує, що труп, котрий офіційно вважають трупом журналіста, насправді «підставний». Він навіть точно називає прізвище людини, якій він «належить».

До слова сказати, сумнів у тому, що «таращанський труп» належить журналісту, з’являвся не раз усі ці роки. Фахівці заявили, що людина, якій належать фрагменти тіла, виявленого біля селища Тараща, не могла бути дитиною Л. Гонгадзе.

Олексій Пукач стверджує (про це уже не раз йшлося і в ЗМІ), що записи в кабінеті Кучми почалися ще задовго до скандалу — в 1999 році. Майор Мельниченко, намагаючись заробити, пропонував фрагменти записів багатьом українським політикам.

З листа стає зрозуміло, що журналіст зник через плівки. Цілей було декілька — зняти з посади міністра МВС Кравченка, сильно ослабити або навіть скинути Кучму.

За наявними даними, Олексій Пукач сьогодні живе в Ізраїлі, але зустрічатися з журналістами не хоче — боїться за своє життя. За його словами, на нього йде полювання. Генерал звинувачує в цьому декілька політичних сил, зокрема тих, що належать до «помаранчевих». У нього є багато доказів їх причетності до організації викрадення журналіста. Він заявляє, що (прізвище. — Ред.) виділяє сотні тисяч доларів на його пошуки, аби його ліквідувати як небажаного свідка.

Пукач закінчує лист визнанням, що у нього є досить документів, які проливають світло на багато подій, котрі пов’язані не тільки зі справою Гонгадзе, а й з іншими злочинними діяннями. Багато документів йому передали після смерті глави МВС Юрія Кравченка.

Інформацію взято з інтернет-сайту федерального щотижневика «Российские вести».