Вечірнє засідання 15 березня

2006 рік стане роком прориву в будівництві житла для молодих сімей, пообіцяв на парламентських слуханнях «Стан і перспективи розвитку молодіжного житлового будівництва» в. о. міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко.

Нині у черзі на поліпшення житлових умов офіційно перебуває близько 90 тисяч молодих сімей. Щоправда, бажаючих мати кращу оселю значно більше. Однак їхні фінансові можливості надто обмежені, щоб придбати житло чи бодай отримати іпотечний кредит у комерційному банку. З 1998 по 2005 рік Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву надано пільгових довготермінових кредитів на будівництво та придбання житла з державного та місцевих бюджетів різних рівнів на загальну суму понад 580 мільйонів гривень. За роки діяльності фонду надано майже вісім тисяч таких позик. Нині у кредитному портфелі, повідомив в. о. міністра, — більш як 680 млн. грн., отже, повертаючись, вони знову йдуть на кредитування.

Молодіжна житлова програма, переконані урядовці, має потужний демографічний ефект. «Показово, що народжуваність у сім’ях позичальників становить 29 дітей на тисячу чоловік», — наголосив Ю. Павленко (середній показник по країні — лише 7 дітей).

Міністерство спільно з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву вишукують нові форми в організації будівництва та джерела фінансування, продовжив в. о. міністра. Так, комп’ютерна система забезпечує прозорість просування черговиків на кредити і виключає зловживання.

Що іще пропонують урядовці? Спростити процедуру відведення земельних ділянок під будівництво житла, збільшити фінансування державної програми забезпечення молоді житлом із бюджетів — державного і місцевих. А також залучати позабюджетні кошті по двох проектах: спільному з Державною іпотечною установою з рефінансування кредитів молодим сім’ям та з ВАТ «Державний ощадний банк» зі створення системи житлово-будівельних заощаджень.

Та навіть якщо ми й отримаємо квартири, зізнавалися кандидати на отримання кредитів, матимемо... іншу проблему через різницю ціни житла будівельних організацій і опосередкованої вартості за державним кредитуванням. 30 відсотків вартості молодій сім’ї доведеться виплачувати самій. А це обтяжливо, а часто й неможливо.

У профільному парламентському комітеті не погоджуються з «бальною» системою визначення кандидатів на отримання кредиту. (Приміром, молодому... вченому — 8 балів, а за дитину — 1 бал). Така система взагалі перекриває доступ до кредиту молодій пересічній сім’ї, переконаний Олег Петров. Він запропонував створити спеціальну парламентську комісію, яка дала б оцінку діям керівництва фонду і рекомендації з подальшого розвитку програми житлового забезпечення молоді.