Другий етап політичної реформи. Така була тема розмови Голови Верховної Ради Володимира Литвина з представниками місцевого самоврядування Львівщини під час його учорашньої робочої поїздки в область.

Зокрема, голова Львівської обласної ради Михайло Сендак у своєму виступі поставив два запитання. Чи не буде управлінського хаосу після виборів? Чи зможе новообрана Верховна Рада оперативно прийняти закони, потрібні для становлення і зміцнення місцевого самоврядування?

Його лінію продовжив голова Жовківської районної ради Ігор Максимів. Він, зокрема, зауважив, що представники місцевого самоврядування Львівщини критично оцінюють законопроекти, підготовлені урядом, які мають поглибити політичну реформу, сприяти розширенню повноважень самоврядних громад.

І це не дивно. Бо саме Львівська обласна рада у 2002—2004 роках відчула на собі весь тиск державного апарату. Зокрема, чотири депутати облради, голови райдержадміністрацій були звільнені з посад за те, що проголосували на сесії проти вступу України в ЄЕП. Однак, на жаль, за словами Михайла Сендака, у ставленні державної влади до представницьких органів мало що змінилося. Він піддав критиці голову облдержадміністрації Петра Олійника за спроби керувати радою «у ручному режимі».

Саме тому голова села Медвежого Дрогобицького району Степан Коваль загострив увагу на потребі внесення змін до тих законів, які визначають механізми функціонування самоврядних громад.

До речі, перед будинком облради стоять мікроавтобуси, обклеєні протестними плакатами. Їхні господарі поскаржилися Голові Верховної Ради Володимиру Литвину на необ’єктивність проведеного тендера, здирництво місцевих чиновників. А голова обласної ради Михайло Сендак лише розвів руками: органи самоврядування безсилі допомогти приватним перевізникам.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин поклав квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку і поспілкувався з жителями міста Лева.

Того ж дня глава парламенту зустрівся з керівництвом драматичного театру імені Марії Заньковецької та взяв участь у творчому вечорі.