Цього тижня Верховна Рада України розглядатиме у першому читанні законопроект «Про заборону створення банків з іноземним капіталом, набуття нерезидентами істотної участі у банках та відкриття філій банків-нерезидентів на території України».

Автори документа — народні депутати України Пилип Буждиган і Сергій Чичканов (фракція КПУ) стверджують, що цей документ має на меті перешкодити руйнуванню вітчизняної банківської системи та втраті фінансової незалежності України внаслідок поглинання вітчизняного банківського сектору іноземними банками та великими капіталами з-за кордону. За даними НБУ, сьогодні в Україні працюють 22 банки з іноземними інвестиціями, дев’ять із них — зі стовідсотковим зарубіжним капіталом. «Сьогодні частка участі іноземного капіталу у вітчизняній банківській системі дорівнює 25%, — стверджує П. Буждиган. — У разі купівлі ще 2—3 потужних українських банків ця частка сягне 40%. Якщо не вжити екстрених заходів, то філіали банків-нерезидентів поступово витіснятимуть вітчизняні банки з цього сектору економіки». Тобто, як вважають автори законопроекту, йдеться не про гальма для вітчизняного банківського сектору економіки, а навпаки — про його розвиток. А щодо банків з іноземним капіталом, то законопроект передбачає не цілковиту заборону їх діяльності, а п’яти-шестирічний мораторій на прихід в Україну зарубіжних фінансів. Окрім того, не йдеться про втручання у діяльність тих іноземних банків, які вже встигли вкласти у вітчизняний фінансовий ринок свої капітали.

Безперечно, цей законопроект викличе бурхливу дискусію у сесійній залі, адже серед депутатського корпусу є чимало потужних гравців на фінансовому ринку, зацікавлених у протилежному. Втім, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, визнаючи це питання актуальним, не виключає: якщо буде політична воля народних депутатів, то законопроект вже цього тижня може бути прийнято в цілому як закон.