Ранкове засідання 15 березня

Невпинне наближення виборів позначилося на емоційності виступів та оголошень заяв народних депутатів. Переважна більшість промовців акцентувала увагу на агресивній інформаційній війні, брудних виборчих технологіях, бездіяльності виконавчої влади. Аграрною політикою урядовців обурювався Василь Калинчук (Народна партія). Фракція Партії регіонів, думку якої оприлюднив Микола Комар, занепокоєна можливим зривом виборів. Серед фактів, які дають підстави для таких різких висновків, за словами народного обранця, —зміна меж виборчих округів та недостовірні списки виборців східних регіонів. Віталій Майко (ПППУ) закликав кандидатів у народні депутати та їхніх прихильників толерантно ставитися до своїх опонентів і поважати чужі погляди.

Нагнітання нетерпимості, погроми штабів, побиття агітаторів, обурювалися депутати, на жаль, стають щоденними сюжетами для кримінальних хронік. Які вже доповнюють... вбивства. Моторошно, коли людина за свої політичні уподобання розплачується життям, як це було в селі Нікольському Херсонської області. Про жахливу смерть комуніста Юдіна розповіла Катерина Самойлик.

Попри всі заклики головуючого працювати конструктивно і зробити виборцям подарунок, народні обранці так і не змогли подолати вето Президента на Закон України «Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України». Щоправда, прийняли у новій редакції закон «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та спожиті у побуті природний газ і електроенергію, послуги громадського транспорту (крім таксі) на 2006 рік» (за це рішення проголосувало 245 народних депутатів, а результати голосування з цього питання вирішили опублікувати в газеті «Голос України»). Однак, в. о. міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Павло Качур запевняв, що уряд незабаром звітуватиме про погіршення стану житлово-комунальної сфери. Якщо не підвищаться ціни, лише водопровідна мережа матиме двомільярдні збитки, попереджав урядовець, і їх не буде чим відшкодовувати.

Народні депутати після тривалого обговорення так і не змогли прийняти законопроект «Про Фонд державного майна України».

Парламентарії прийняли закони «Про статус слідчих», «Про холдингові компанії в Україні», внесли зміни до статті 5 Закону «Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу», до законів «Про загальний військовий обов’язок і військову службу», «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації». Останнім документом заборонена приватизація ВАТ «Нікопольський завод феросплавів» протягом 2006 року.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин від усього депутатського корпусу привітав з днем народження парламентарія Леоніда Мордовця.

Крім того, народні депутати ратифікували Рамкову конвенцію Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну, угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Польща про економічне співробітництво, внесли зміни до глави 14 бюджетного кодексу України (фінансування позашкільних навчальних закладів), до Закону «Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України «Про освіту» педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів (щодо посадових осіб) тощо.

Чимало ажіотажу у ложі преси викликала поява екс-охоронця колишнього президента Миколи Мельниченка. Він був небагатослівним. І не сказав нічого нового.

Плівки, запевнив майор, перебувають під його контролем. Бо нинішня слідча група, на його переконання, робить усе, щоб отримати оригінали записів розмов Леоніда Кучми і їх знищити.