Клас азербайджанської мови і культури відкрито в Міжнародному слов’янському університеті (Харків). Тут можна знайти багату колекцію книжок і словників, а також зразки народних промислів. В оформленні та комплектуванні аудиторії брали участь члени азербайджанського земляцтва.

— Наші народи багато чого зв’язувало століттями: спільна історія, спільні перемоги, — розповів голова Конгресу азербайджанців України Гурбан Аббасов. — Наші діди воювали пліч-о-пліч. Ми раді, що вихідці з Азербайджану, котрі живуть в Україні, зберегли свої звичаї і культуру. Щоб поділитися цим багатством, ми й відкрили азербайджанський клас. Хотілося, щоб людина, переступивши поріг, могла одразу відчути себе в гостях у народу з глибокими багатовіковими традиціями.

Найближчим часом експозиція класу поповниться елементами національного одягу, посуду, музичних інструментів. «Спільними зусиллями клас наповнюється. Ми сподіваємося, що й державні структури, які обіцяли допомогти, не забудуть — адже без їхньої допомоги в Україні ми не знайдемо достатньої кількості підручників», — каже Гурбан Аббасов.

Тепер до мов, що їх вивчають у Міжнародному слов’янському університеті, додалася ще одна — азербайджанська. За словами проректора університету з економіки і фінансів Олексія Самойлова, до тісної співпраці підштовхнув і той факт, що турецька й азербайджанська мови близькі.

— Наші студенти — майбутні менеджери туристичного бізнесу — раніше проходили практику в Туреччині, — згадує Олексій Миколайович. — Вивчали організацію роботи готельного господарства, запозичали досвід. Але це далеченько, дорогувато і не завжди безпечно, з огляду на обстановку останніх років. Ми дуже переживали, коли наші студенти перебували там. Отож виникла ідея зав’язати тісні відносини з Азербайджаном. Будемо здійснювати мовну підготовку і готувати місце практики.

Туризм — не єдина точка дотику двох народів, упевнений президент університету Христіян Раковський: «У нас широкі міжнародні зв’язки — з Росією, Польщею, Німеччиною, Грецією, Вірменією. Нічого дивного, що тепер у стінах університету поряд з іншими іноземними мовами почнуть вивчати азербайджанську». Сьогодні йдеться про відкриття цілого азербайджанського факультету: не виключено, що нинішні студенти МСУ завтра розвиватимуть двосторонні зв’язки між нашими країнами.