«У Росії бракує інформації про Україну», — таким висновком поділилися з нашою газетою представники «Об’єднання українців Москви». Головною причиною парадоксальної ситуації автори листа вважають мляву, на їхній погляд, діяльність Інформаційно-культурного центру України, котрий «майже не виконує свою інформаційно-пропагандистську функцію».

Українцям у РФ складно одержати актуальну й об’єктивну інформацію про Батьківщину, стверджують члени ОУМ. У довідковій бібліотеці та книгарні центру немає оглядів і документальних відеопрограм про сучасні події в Україні, законодавчих актів, юридичної літератури, офіційних документів нової влади. Газети надходять в бібліотеку з величезним запізненням — на 10—14 днів. До того ж популярні національно-державницькі видання керівництво центру свідомо не передплачує, очевидно, вони не відповідають їхнім власним читацьким смакам. Про таку розкіш, як Інтернет, тут навіть не мріють...

Автори листа перелічують й інші ознаки влаштованої нашим землякам у Росії інформаційної блокади та нарікають на байдужість МЗС, Мінкультури та Посольства України в РФ, які не контролюють, як належить, діяльність центру.

Працівниця бібліотеки Олена Усач підтвердила, що газети вони одержують далеко не першої «свіжості», хоча перелік їх і солідний. Недостатньо довідкової, спеціальної літератури: багато читачів на це скаржиться. До бібліотеки часто приходять мешканці України, які працюють у Росії, каже Олена, вони особливо «полюють» за останніми новинами, але...

— Проблем справді багато, але треба розглядати їх у комплексі, — вважає радник з питань культури Посольства України в РФ Ольга Дарибогова. —Наприклад, українська періодика є в каталозі «Роспєчаті», але передплата — неадекватно дороге задоволення, бо немає відповідного договору між поштами двох держав.

Ольга Олексіївна зізналася, що її особливо непокоїть не так інформаційний вакуум нашої діаспори, як надлишок неправдивої інформації про Україну в російських ЗМІ. Все подається дуже тенденційно. Російському обивателю просто нав’язують думку, що в усіх бідах винні українці. Пані Дарибогова переконана, що цю проблему треба вирішувати не тільки дипломатам чи керівництву ІКЦУ, а на рівні РНБО, бо йдеться справді про загрозу національній безпеці України.

А ми ще дивуємося, чому росіянам не показали інтерв’ю їхнього журналіста з нашим Президентом...