Під час робочої поїздки до Одеси Голова Верховної Ради Володимир Литвин взяв участь у зібранні представників місцевого самоврядування Одеської області — депутатів обласних та районних рад, міських, сільських та селищних голів.

Місцеві депутати одностайно наголошували на потребі посилити роль самоврядування, формуванні бюджету країни знизу догори, а не навпаки. Зокрема, в Арцизькому районі на Одещині, за словами голови райради Костянтина Пелівана, лише 11 відсотків районного бюджету становлять власні доходи, а все решта — це дотації та субвенції. Тоді як місцеві ради і сільські та селищні голови повинні відповідати за все — від зруйнованих доріг до розв’язання соціальних проблем людей. Тому, зауважували у своїх виступах представники місцевого самоврядування області, без сильних регіонів та місцевого самоврядування не може бути і сильної державної влади.

Місцевих депутатів наразі турбує і те, що у новообраних радах можуть бути не представлені цілі села чи навіть райони. Оскільки, за новим виборчим законом, усі ради — від районної до обласних — обиратимуть за суто пропорційною, партійною виборчою системою.

Виступаючи перед депутатами місцевих рад, Голова Верховної Ради Володимир Литвин підтримав більшість пропозицій щодо зростання ролі самоврядування та участі територіальних громад у державному управлінні, збільшенні частки місцевих бюджетів. Однак констатував, що, на жаль, за останні місяці можемо говорити лише про одне досягнення — уповільнення темпів падіння економіки. За словами глави парламенту, треба говорити про перегляд держбюджету-2006, чітко визначивши пріоритети та фінансування державних програм. Першочерговими програмами, на думку Володимира Литвина, мають стати охорона здоров’я, ситуація в АПК, проблеми з енергоносіями тощо.

Голова Верховної Ради зазначив, що на прикладі Одеської області яскраво видно загрозливі тенденції, зокрема падіння торговельного сальдо. Говорячи в цьому контексті про вступ України до СОТ та прийняття низки необхідних законо-проектів, чотири з яких парламент має розглянути нинішнього тижня, глава парламенту наголосив на потребі врахування інтересів національних товаровиробників та утриманні прагматичних стосунків із Росією. На переконання В. Литвина, якщо ми вже ступили на дорогу до СОТ, цей шлях треба пройти. Однак так звані сотівські закони, зокрема і щодо ставок ввізного мита, діяльності філій іноземних банків у нашій державі тощо, мають вступати у дію з моменту вступу нашої держави до СОТ, а не раніше. Під час перегляду цьогорічного бюджету, на погляд Володимира Литвина, слід навести лад в адмініструванні податку на додану вартість. До того ж, вважає Голова Верховної Ради, під час виконання державного кошторису важливо зробити акцент на реалізації регіональних програм з урахуванням особливостей кожного краю.

Коментуючи вчорашнє рішення парламенту про додаткове виділення 137 млн. грн. ЦВК для збільшення зарплати працівників дільничних виборчих комісій та інші технічні зміни до виборчого законодавства України, які мають упередити будь-яке можливе фальшування під час виборів, Володимир Литвин повідомив, що одразу направить на підпис Президентові прийняті парламентом закони, і є домовленість, що глава держави підпише ці закони. «У мене була розмова з Президентом, він висловив певні сумніви, але я його, здається, переконав», — сказав глава парламенту. Характеризуючи загалом хід виборчої кампанії, яка наближається до фіналу, Володимир Литвин закликав «відмовитися від катастрофізму». «Сьогодні лунає багато розмов про те, що вибори будуть зірвані. Але суспільство і країна не витримають чергового вибуху», — сказав Голова Верховної Ради.

Київ—Одеса.