Житомиряни розповіли про свої біди Голові Верховної Ради Володимиру Литвину

Глава парламенту відвідав з робочою поїздкою Коростишів, що на Житомирщині. Поспілкуватися з Володимиром Литвином до місцевого палацу культури прийшли не лише представники органів місцевого самоврядування, а й пересічні громадяни. Цікавість виявилася непідробною, бо зала постійно поповнювалася дедалі новими й новими учасниками діалогу. Саме такий формат спілкування запропонував Володимир Литвин. Тож місцеві мешканці не соромилися ставити гострі запитання і діалог тривав майже дві години.

Коростишівців насамперед непокоїли соціальні проблеми. Серед них — найвищі серед регіонів країни ціни на електроенергію і водночас одна з найнижчих заробітна плата. За один кіловат спожитої електроенергії вони сплачують сорок копійок, тоді як середня заробітна плата по області становить близько 600 гривень (загалом по країні майже 900 гривень), а у селі й того менше. Як у таких умовах нам виживати? — цікавилися коростишівці.

Одна з причин низьких заробітків полягає в тому, що оплата праці у собівартості продукції становить менше 10 відсотків. Ще в не такі й далекі часи цей показник сягав понад 30 відсотків, а в інших країнах він становить 50 відсотків. Саме через це у країні немає конкуренції й дуже дешева робоча сила. Тому Володимир Литвин переконаний: треба переходити на погодинну оплату праці і водночас підвищувати розмір заробітної плати. Такі кроки нададуть можливість наповнити Пенсійний фонд.

Несправедливою місцеві мешканці вважають і систему пенсійного забезпечення. Чому, цікавилися вони, держслужбовці мають отримувати у кілька разів вищу пенсію, ніж усі інші? На переконання глави парламенту, держслужбовцями мають бути всі, хто працює на державній службі, — лікарі, вчителі, працівники культури тощо. Тоді такі проблеми не виникатимуть. У відповідь зала вибухнула шквалом оплесків.

Поспілкувався Голова Верховної Ради й з представниками місцевої преси. Відповідаючи на запитання місцевих акул пера стосовно тотожності рейтингів політичних партій результатам виборів, Володимир Литвин зазначив: «Оскільки за два тижні до виборів рейтинги не оголошуються, а процеси відбуваються динамічно, гадаю, що відмінності будуть, до того ж істотні». Вплинуть на результати перегонів і дебати між партіями, упевнений глава парламенту.