26 березня на виборців сумського 158-го територіального виборчого округу може чекати справжній апокаліпсис. Зокрема, станом на 7 березня із 129 дільничних комісій з горем пополам удалося сформувати менше двох третин — лише 81(!). А для закриття цього питання не вистачає 20 голів, 15 заступників, 29 секретарів та сотень членів комісій.

Далі — більше. З вини міської влади зі списків виборців зникли прізвища тисяч сумчан. Є в Сумах ще й третя проблема: чимало дільниць в обласному центрі замість передбачених законом 2,5 тисячі виборців налічують майже 3,5 тисячі. Але й це ще не все. З огляду на передвиборну катавасію, котра сьогодні фактично загрожує проведенню виборів, та, очевидно, щоб не стати «стрілочниками», щойно склали свої повноваження голова і секретар окружної виборчої комісії, повідомляє наш власний кореспондент Владислав ЖМУРКОВ.

* * *

— Ситуація з підготовки до парламентських виборів на Луганщині досить проблематична, — заявив керівник регіональної робочої групи обліку виборців Зіновій Гузар. Основні причини цього — недбале ставлення місцевих органів влади до виконання покладених на них обов’язків та неготовність політичних партій до роботи в нових реаліях. Однак З. Гузар вважає, що вся метушня довкола списків виборців — не більш як політична спекуляція окремих політиків. На його думку, виник розрив між правами та обов’язками: партії отримали право провести вибори за партійними списками та право сформувати виборчі комісії, але на практиці вони не змогли забезпечити нормальну роботу дільничних комісій, повідомляє наш власний кореспондент Алла АНТІПОВА.

* * *

«Гаряча» телефонна лінія з питань дотримання виборчого законодавства почала діяти у Тернопільській облдержадміністрації (за номером 52-22-52).

Що проблема актуальна, свідчить такий факт. До учительської музичної школи селища Золотий Потік, що в Бучацькому районі, увірвався майор міліції Валерій Довбенко. Він у грубій формі висловив своє невдоволення тим, що діти і вчителі «їздять і співають» на підтримку не тієї політичної сили, якій він симпатизує. А коли одна з педагогів зробила зауваження надто палкому агітаторові у погонах, то отримала ляпаса.

Після цього педагоги звернулися із заявою до прокуратури Бучацького району. Управління МВСУ в Тернопільській області провело службове розслідування. Майора міліції Валерія Довбенка звільнено з органів внутрішніх справ, повідомляє наш власний кореспондент Любов ЛЕВИЦЬКА.

* * *

Правоохоронці Дніпродзержинська виявили серед кандидатів на посаду міського голови особу, що двічі перебувала під судом і слідством. Як повідомив начальник слідчого відділу міської міліції Олег Плачков, в обох випадках кандидату інкримінувалося зловживання службовим становищем на попередніх посадах керівника комунального підприємства. Кримінальні справи було закрито з юридичним формулюванням «за зміною обставин», повідомляє наш власний кореспондент у Дніпропетровській області Сергій КРАВЧЕНКО.