Ранкове засідання 14 березня

Порада для виборців, які в день виборів не знайдуть свого прізвища у виборчих списках або воно буде перекрученим. Так вирішила Верховна Рада, яка, як виняток напередодні заслуховування питань дня уряду, терміново розглянула низку законопроектів з приводу вдосконалення виборчого законодавства. Парламентарії, виконуючи волю погоджувальної ради, дружно включили до порядку денного кілька відповідних законопроектів і навіть планували розглянути їх за скороченою процедурою, тобто без обговорення. Через що нарвалися на зауваження «ревнителя» законодавства Юрія Кармазіна, який наголосив, що жодні домовленості, в тому числі на погоджувальній раді, не можуть перекреслювати норм Регламенту Верховної Ради і Конституції України. Як з’ясувалося, обговорення потребував уже перший законопроект, що розширював права громадян в оскарженні неточностей у списках виборців саме в день голосування.

Представник «Регіонів» Микола Комар доповів, що цим документом передбачено надати можливість виборцям, які не знайшли свого прізвища у списках виборців, звернутися до суду в день виборів або отримати таке право від самих виборчих комісій. Його підтримав і представник Народного блоку Литвина Василь Надрага. Однак проти виступив член УНП Іван Заєць, який категорично заперечив право виборчкомів поповнювати списки виборців у день голосування, і навів приклад, коли на деяких дільницях такі комісії вносили до списків виборців по п’ять тисяч осіб. Комуніст Юрій Соломатін звернув увагу на слабкий склад виборчих комісій і закликав вагомі політичні партії взяти відповідальність за доукомплектування виборчкомів кваліфікованими людьми. А соціаліст Сергій Матвієнков звів усі ці зауваги докупи: як можна дозволяти таким некваліфікованим комісіям та ще й вносити додаткові прізвища у списки виборців у день голосування. Як наслідок — набрати належної кількості голосів за законопроект не вдалося. Не пройшла і пропозиція Володимира Литвина забрати право коригувати виборчі списки у дільничних комісій і дозволити робити це окружним. Більшість парламентаріїв вирішили «дмухати на холодне» — дозволити поповнювати списки виборців у день голосування лише адміністративним судам.

Інша річ — два виборчі законопроекти, що було підтримано парламентською більшістю, тобто більш як 300 голосами. Один із прийнятих законів уточнює ті чи інші норми виборчого законодавства. Зокрема, зобов’язує (а не лише дозволяє) доукомплектувати дільничні комісії; дозволяє членам окружних виборчкомів проголосувати на місці своєї роботи в день виборів, а також доручає ЦВК через ЗМІ провести навчання виборчих комісій. Другим законопроектом внесені зміни до держбюджету-2006 року. Внаслідок чого вдев’ятеро буде збільшено плату членам виборчкомів (замість 17 грн. кожен з них зможе отримати по 150 грн.).

Так само дружно, конституційною більшістю, парламентарії повернулися до двох питань, які не знайшли підтримки раніше. Проголосували і прийняли Національну програму мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи на 2002—2005 роки та на період до 2010 р. А також загальнодержавну програму ведення сільськогосподарського виробництва на території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок катастрофи на ЧАЕС, на 2005—2015 роки.

Лише після 11-ї години вдалося розпочати у рамках дня уряду розгляд питання про стан епідемії туберкульозу в Україні та шляхи її подолання. Цифри — жахливі. На сто тисяч громадян — більш як 80 хворих на туберкульоз (для порівняння: середній європейський показник — 30 туберкульозників на 100 тисяч населення). На обліку у протитуберкульозних закладах перебуває більш як півмільйона осіб, до них щороку додається майже 40 тисяч. Цю страшну хворобу діагностують на пізніх стадіях — тобто вже важких і занедбаних, коли людині допомогти практично неможливо. Майже третина серед уперше виявлених хворих на туберкульоз — діти до 14 років. Найбільшою «оазою» туберкульозників є наші «зони» — тюрми, слідчі ізолятори, де показник захворюваності на туберкульоз майже в 50 разів перевищує середньоукраїнський. Доповідач — заступник міністра охорони здоров’я Валерій Івасюк (на знімку) — звернув увагу на історію туберкульозної епідемії в Україні і нагадав, що проблема визріла не сьогодні і що ще в 1993 році медична громадськість звертала увагу тодішнього Президента України Леоніда Кравчука на цю загрозливу тенденцію. Дісталося представникам попередньої влади, котрі, за словами доповідача, розбазарили майно протитуберкульозних диспансерів, лікарень і санаторіїв. Заодно він оцінив систему протитуберкульозної диспансеризації за радянських часів і фактично закликав повернутися до неї. Проектом постанови з цього приводу передбачено визнати роботу уряду в подоланні епідемії туберкульозу незадовільною. Остаточно визначитися депутатам. Пан Івасюк зауважив, що уряд готовий до політичних висновків парламенту напередодні виборів, одначе він, як і потім деякі учасники обговорення проблеми, назвали конкретні заходи, яких слід вжити негайно, щоб більшість із нас не потрапили в епіцентр туберкульозного вибуху.

Під час дня уряду парламентарії, урядовці і запрошені до розмови фахівці підсумували організацію відпочинку і оздоровлення дітей минулого літа та проаналізували заходи Кабінету Міністрів з приводу організації оздоровлення підростаючого покоління влітку 2006 року.

На початку засідання народні депутати привітали з днем народження свого колегу Анатолія Козловського.