За всіх часів в Одесі до виборів було іронічне, суто одеське, ставлення, а вибори розглядають як великий КВН із великою кількістю учасників. Під час трьох останніх виборів явка виборців не перевищувала 50 відсотків. Цього року, згідно з даними соціологічних досліджень, у виборах планують узяти участь понад 65 відсотків виборців.

Передбачувану активність виборці пояснюють появою у списках претендентів на посаду міського голови Едуарда Гурвиця та обласної ради Сергія Гриневецького, колишнього голови обласної державної адміністрації. Традиційно передвиборна кампанія до місцевих органів влади в регіоні проходить динамічніше, ніж до Верховної Ради. А нинішнього року кандидатами з виборів до міської ради Одеси зареєстровано народних депутатів Нестора Шуфрича, Юрія Кармазіна, Антона Кіссе, голову АМКУ Олексія Костусєва, головного тренера футбольного клубу «Чорноморець» Семена Альтмана, до обласної ради — секретаря РНБО Анатолія Кінаха, народного депутата Олексія Козаченка, митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела (Савіна).

Одесити не були б одеситами, якби не постаралися добути з виборів хоч маленький, але зиск. У центрі Одеси в міському Гайд-парку, його називають Соборка, укладають парі на результати виборів. Ставки на кандидатуру Гурвиця не приймають — його шанси на перемогу не викликають ні в кого сумнівів. Також, імовірно, і в п’яти його суперників.

Щоб уникнути приватизації свого імені й авторитету, Гурвиць балотується як самовисуванець, про що і повідав у своєму листі до мешканців міста. Його суперники — адвокат, пенсіонер, перший секретар міськкому КПУ, правозахисник, схоже, не сподіваються на перемогу.

Едуард Гурвиць — член НСНУ, його ім’я стоїть у назві виборчого блоку, до якого ввійшла і партія. Учасники блоку розраховують, що ім’я Гурвиця дасть їм можливість набрати додаткову кількість голосів на виборах.

Прогнози соціологів показують, що лідером серед політичних партій і блоків є Партія регіонів. Регіонали не приховують, що розраховують на успіх з величезною перевагою. Набагато вищу планку передбачає взяти на виборах СПУ. Обком СПУ випускає газету «Одеські грані». Сьогодні її тираж становить 500 000 примірників. На запитання про джерела фінансування партійної преси соціалісти не відповідають, а коли й відповідають, то лише натяками і туманними фразами.

Якщо в обласному центрі з політичними перевагами виборців загалом усе більш чи менш ясно, то в сільських районах передвиборна картина скоріше схожа на мозаїку, ніж на цільне полотно.

У селах, у райцентрах, в обласному центрі багато виборців налаштовані проголосувати за «Народний блок Литвина». Чому?

— Люди пов’язують «Народний блок Литвина» з іменами Володимира Литвина і Сергія Гриневецького, — розповідає Лариса Анзіна, секретар Роздільнянської організації Народної партії. — Час керівництва областю Сергієм Гриневецьким люди вважають періодом прориву до кращого життя, високих врожаїв, потоком іноземних інвестицій, виходу області на міжнародну арену, розв’язання проблем газифікації сіл, освоєння острова Зміїний.

Авторитет керівника обласного виборчого штабу «Народний блок Литвина» Сергія Гриневецького вочевидь спричиняє роздратування у нинішньої обласної влади, яка намагається використовувати адмінресурс і створити проблеми «Народному блокові Литвина» у веденні передвиборної кампанії. От свіжий приклад. Коли Гриневецький приїхав для зустрічей з виборцями на свою малу батьківщину в місто Роздільна, почесним громадянином якої він, до речі, є, влада йому відмовила в наданні приміщення для зустрічей. Аналогічна ситуація відбулася в райцентрі Балта, де Гриневецькому з виборцями довелося зустрічатися на вулиці.

На схожі проблеми наражаються і представники опозиційного блоку «Не так», яким також відмовляють у наданні приміщення для зустрічей з одеситами.

Феномен виборчої кампанії в Одесі полягає і в тому, що в місті розміщуються штаб-квартири чотирьох всеукраїнських політичних партій — Партії пенсіонерів, Української морської партії, Всеукраїнської партії народної довіри і Союзу анархістів України. Здавалося б, політичне життя в обласному центрі Одеси має вирувати, а воно, образно кажучи, ледь жевріє. І навіть незначні локальні політичні скандальчики не пожвавлюють його. Скажімо, обласний виборчий блок БЮТ звернувся з позовною заявою до суду на неправомірні, на його думку, дії обласної територіальної виборчої комісії, що провела повторне жеребкування про місця партій і блоків у виборчому бюлетені з виборів до обласної ради. Суд відмовив бютівцям у задоволенні позовних вимог.

А найголовнішою несподіванкою для Одеської області стала поява виборчого блоку «Громадянська позиція». Його очолив Герой Радянського Союзу, колишній командир атомного підводного човна Валентин Соколов. До цього виборчого блоку ввійшли люди, котрі не перебувають у жодній з політичних партій. Вони добре відомі в місті — лікарі, підприємці, журналісти, вчені. До списку ввійшов Ігор Бєланов, володар призу «Золотий м’яч». Цей виборчий блок за короткий термін став одним із найпопулярніших у місті, і соціологи вважають, що він може піднести сюрприз на виборах, відібравши чималу кількість голосів у партій-фаворитів.

Серйозних порушень у виборчому процесі в регіоні на сьогодні не зафіксовано. Окружні та дільничні виборчі комісії укомплектовано, до роботи приступили у встановлений законом термін.

До прогнозів місцевих соціологів в Одесі ставляться, скажемо так, з чималою часткою скептицизму. Скептицизм полягає в тому, що Одеса і весь регіон загалом завжди голосували всупереч прогнозам, а не згідно з ними. І правий, напевно, Сергій Гриневецький, котрий сказав, що годі робити прогнози, час робити погоду.

Одеська область.