Сумнозвісним навіть за межами Криму Берегове стало тоді, як одразу до кількох навколишніх птахофабрик вперше в Україні «залетів» пташиний грип. Занедбалося тут життя набагато раніше: відколи в цей курортний населений пункт під Феодосією проник і поширюється не менш небезпечний вірус — розбрату між сільськими депутатами і головою, а відтак, і громадою.

Суть затяжного конфлікту типова для всього кримського узбережжя: боротьба за шалено дорогу тут елітну землю.

Сумну п’єсу власної постановки береговчани не без іронії назвали «Фі проти Фо», скоротивши у такий спосіб прізвища головних персонажів двобою опонентів — достроково відстороненого (рішенням сесії сільради, постановою прокуратури та рішенням суду Феодосії) від справ у зв’язку зі скоєнням посадових злочинів голови Ігоря Фі... й директора підприємства «Юг-Агро» Петра Фо...

Протистояння почалося, коли стало відомо, що голова сільради, за версією слідства, самочинно роздавав землю, ціна якої становить 2—3 тисячі доларів за сотку. Зокрема, він нібито таємно намагався виділити російській фірмі чотири гектари вздовж моря і 1,25 га пляжу. Кажуть, те саме відбувалося торік й під час виділення земельних ділянок різним можновладцям і силовикам. Тому, мовляв, питання, які депутати справедливо порушують і так давно озвучують, жодним чином не вирішуються. Голова, кажуть, збирав кілька відданих йому душ, вдавав, ніби проводить сесію, вписував свої рішення в постанови сесій минулих.

Почали розбиратися, скільки він видав ділянок, оформивши таким чином документи. Виявили, що в одному місці навіть вулицю створив: 15 ділянок вписав у нібито рішення сесії.

Він якщо й проводив «свої» сесії — не звітував. А багатьох депутатів почали «пресувати» силовики. Показують у селі теки з відмовними матеріалами на листи колишнього голови порушити кримінальні справи. «Прокурорські й міліцейські працівники чи не щомісяця сидять по два тижні».

В. о. голови, секретар сільради Людмила КОСТЕНКО:

— Я голову ради Фі... не підтримала, коли почалася фальсифікація протоколів. Усе загострилося після прийняття рішення сесії з дострокового припинення його повноважень.

Фі... з минулорічного березня, коли депутати висловили йому недовіру, не здає ні печатку, ні машину. Міліція порушила кримінальну справу за фактом неповернення печатки, але так і тримає її на гальмах.

Зате проти обранців починають порушувати кримінальні справи й роблять нові ревізії. Гектари дорогоцінної кримської землі мали б перейти до північних сусідів, якби наші люди промовчали.

Що означає виділити сьогодні такі масні й велетенські шматки узбережжя в селі і навколо нього для російських фірм? І хіба таке рішення має право одноосібно ухвалювати якийсь сільський голова, а не громада й Верховна Рада?

...Справді, земельне питання давно розкололо кримчан на тих, хто вже має власну ділянку біля моря, й тих, хто прагне її отримати. В сільській громаді Берегового таких більш як 200. Тому людей обурила безкарна діяльність колишнього голови.

Та доки тривають розбрат і розбирання, село занепадає. Береговчани показали гору непотребу в центрі біля скаліченого бетонного пам’ятника радянської епохи, яка височіє на місці урочисто обіцяної односельцям екс-головою православної церкви. Розбиті дороги, перебої з освітленням, водою. Незавершено газове розведення. Вічні купи сміття і бруду. Пивниці біля школи й дитсадка.

Розповідають: Голова Верховної Ради Криму Борис Дейч приїхав владнати ситуацію. Питає: чому в тебе таке село страшне та брудне? А Фі...: де ж я гроші візьму? Голова Верховної Ради: «Якщо вже тут, на курорті, кошти не вмієш взяти для села, то гріш тобі ціна». Радив йому осмислити ситуацію і з урахуванням недовіри людей зробити висновки.

Депутати мають намір боротися за правду до кінця. Ми тут, кажуть, найорганізованіша сила, тому проти нас повстали всі ласі до землі.

...Екс-голова Берегового переконує:

— Істинне джерело протистояння — численні зловживання директора колишнього птахорадгоспу Фо... Депутатський корпус представляють люди, котрі так чи інакше від нього залежать, або є його родичами чи співзасновниками підприємств, які він створив на базі колишнього КСП і одноосібно приватизував практично все майно. Причину жорсткого протистояння я вбачаю у прагненні деяких осіб і організацій забудувати пляжі села Берегового.

А як засіб досягнення цієї мети — розвал сільради за вказівкою свого хазяїна, щоб влитися у Феодосійську міськраду.

Міський голова Феодосії Володимир ШАЙДЕРОВ:

— Про відсторонення Фі... було рішення сесії депутатів. Було кілька вердиктів суду. А коли вони є, то повинні виконуватися. Це неподобство надто затягнулося. Коли землі роздають в Береговому, то Шайдерова не питають. Його запитують: чому не контролює виконання земельного законодавства? Чому землі місцевих рад і громад відходять бозна-кому? Ця земля потрібна державі, регіону.

Якщо ти керуєш селом, то й відповідай за законом.

...Проте кожен новий акт дійства в Береговому доводить давно відоме на півострові: через подвійні стандарти, тиск окремих високопоставлених чиновників, безвідповідальну позицію посадових осіб, потурання деяких контролюючих державних органів, порушення законів, нехтування національними і громадськими інтересами, місцеві ради автономії продовжують відчужувати найцінніші землі узбережжя таємно й проти волі землекористувачів. А замість допомоги людям відстояти справедливість, на численні колективні звернення громадян недбало «реагують» саме ті, хто насамперед зобов’язаний захищати державну власність. Чим же ще пояснити таке тривале зволікання у розв’язанні конфлікту?

Складається враження, що не здатний тримати ситуацію під контролем й голова постійної комісії Верховної Ради Автономної Республіки Крим з місцевого самоврядування й адміністративно-територіальних питань Володимир Кличников, бо досі «комісія прояснює для себе ситуацію до кінця та призначає нові перевірки документальності усіх фактів і питань».

На настійні прохання редакції дати, врешті-решт, чітку відповідь, доки триватиме «береговське безголів’я», вкотре чуємо традиційне: «Потрібно розібратися й залучити не лише місцеву прокуратуру, а щонайменше республіканську, незаангажовану».

Але ж справа про земельні зловживання в селі вже була в Генеральній прокуратурі, звідки поверталася з пом’якшувальними висновками, які не можуть задовольнити депутатів і громаду. А кримська прокуратура чомусь понад два місяці (!) не спроможеться у відповідь на офіційний запит «Голосу України» прокоментувати події в Береговому.

В. о. прокурора Феодосії Станіслав ФЕДЬКОВ:

— Депутати надали матеріали про зловживання Фі... Є вони й на Фо..., проти якого, щоправда, кримінальні справи не порушувалися.

На сьогодні справа Фі... розслідувана, він знайомиться з її матеріалами з 21 грудня минулого року. Йому інкримінується зловживання службовим становищем і посадова фальсифікація. Після ознайомлення звинуваченого з документами справу буде направлено до суду для розгляду по суті.

Крим.