У Черкасах урочисто відзначили 90-річчя від дня народження видатного українського художника Данила Нарбута

Могутня духовна постать Діда, як тепло називали за життя Данила Георгійовича його рідні та друзі, незримо була присутня того вечора у залі обласного художнього музею. Виставка робіт народного художника України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, що проходила в особливій мистецькій атмосфері, налаштувала на тиху розмову і спогади. Майже всі, хто прийшов на ювілейний вечір — художники, журналісти, шанувальники образотворчого мистецтва, добре знали і любили Нарбута. Син класика українського малярства, творця державних символів УНР Георгія Нарбута, він сам був, за визначенням освічених людей, втіленням ідеї самостійності і соборності України, національної гідності. Серії робіт Данила Георгійовича «Гетьмани України», «Полковники Богдана Хмельницького», масштабні картини «Покрова Пресвятої Богородиці», «Страшний суд» нікого не залишали байдужим до нашої історії, сподвижників рідного краю.

Пам’ятаю нашу спільну з Дідом подорож до Холодного Яру, до тисячолітнього дуба Максима Залізняка. Знявши капелюха, Данило Георгійович низько вклонився патріархові і звернувся до нього на Ви такими словами: «Здрастуйте, Дубе! Здрастуйте, Ваша могутносте!..» Прихилившись до старезного, посіченого блискавицями стовбура, довго, довго не відходив, потім мовив: «Це вартовий не тільки Холодного Яру. Це страж моці й духу всієї нашої України...»

Після тієї мандрівки Дід створив своє останнє монументальне полотно «І повіяв огонь новий з Холодного Яру». На кремезному гіллі дуба-велета він намалював образи всіх творців України-Руси — від старокиївської доби до сьогодення...

У кожного учасника ювілейного вечора були свої спогади про незабутнього Діда, свої погляди на збереження і пропаганду багатої спадщини митця. Та в одному творча інтелігенція була одностайною: потрібно створити у Черкасах художній музей батька і сина Нарбутів. Міський голова Анатолій Волошин, який взяв активну участь у підготовці і проведенні ювілейних вшанувань, висловився за підтримку давно назрілого проекту.

Черкаси.