Впливова політична сила

Київський міський голова Олександр Омельченко привітав партію «Наша Україна» з річницею її створення, інформує прес-служба виборчого блоку «Наша Україна».

«Народившись на хвилі великого всенародного піднесення, «Наша Україна» за своїми принципами і методами їх реалізації є сучасною політичною силою європейського зразка, яка у своїх програмних засадах гармонійно поєднує демократичні та загальнолюдські цінності», — йдеться, зокрема, у привітанні.

«Рік — порівняно невеликий час, — зауважив Олександр Омельченко, — але «Наша Україна» вже стала впливовою політичною силою, залучивши до своїх лав відомих політиків, управлінців, бізнесменів, представників інтелігенції. Партія посіла належне місце серед демократичних сил українського суспільства».

Хресна дорога пам’яті

Хресний хід священиків і мирян вулицями міста став заключною сторінкою відзначення сумної дати: 60-річчя псевдособору, який започаткував знищення Української греко-католицької церкви. На час псевдособору, який відбувся під страхом смерті і репресій, єпископи УГКЦ вже були в тюрмах.

Після панахиди за невинно убієнними та репресованими колона вирушила до будинку СБУ, де свого часу — в тюрмі Лонцького — фабрикували справи проти священиків і вірних УГКЦ. Із дев’яти чорних хрестів склали грати — символ тоталітарного режиму. Учасники хресного ходу зупинилися біля пам’ятників Маркіяну Шашкевичу, де від 1783 року діяла Греко-католицька семінарія, і Тарасові Шевченкові. Тут у виконанні заслуженого артиста України Григорія Шумейка звучала поезія Кобзаря: «Молітесь Правді на землі...»

У зв’язку з сумним ювілеєм глава УГКЦ Любомир Гузар одержав послання Папи Римського Бенедикта ХVІ та лист від Президента України Віктора Ющенка. У листі зазначено, що події 60-річної давнини повинні вчити нас толерантності в ім’я миру.

Оксана ТЕЛЕНЧІ.

Львів.