Останнього пленарного тижня парламенту четвертого скликання народні обранці планують розглянути понад 130 питань. В основному це законопроекти, підготовлені до розгляду у другому читанні та до повторного розгляду із пропозиціями Президента, ратифікація міжнародних угод. Особливе значення, за словами Голови Верховної Ради Володимира Литвина, матиме прийняття змін до виборчих законів — і щодо виборів народних депутатів України, і до органів місцевого самоврядування.

«Прийняття рішень з боку Верховної Ради важливе для того, щоб ми могли твердо сказати, що вибори відбудуться демократично й прозоро, а в законі не залишилося можливостей, щоб вибори не відбулися на певних територіях чи були сфальшовані, щоб у законодавчому плані не було недоречностей», — наголосив Володимир Литвин. Тому сьогодні ще перед початком дня уряду у парламенті народні обранці планують проголосувати без обговорення і дискусій проекти змін до закону про держбюджет-2006 стосовно фінансування виборів та зміни до деяких законів з урегулювання невідкладних питань вдосконалення виборчого законодавства.

Керівник робочої групи Верховної Ради з опрацювання змін до законів про вибори, Перший заступник голови парламенту Адам Мартинюк на погоджувальній раді повідомив, що робочою групою підготовлено і винесено на розгляд Верховної Ради декілька проектів законів — про зміни до цьогорічного державного кошторису, які передбачають виділення додаткових 137 млн. грн. на фінансування ЦВК для забезпечення роботи дільничних виборчих комісій, а також зміни до виборчих законів. За словами А. Мартинюка, оскільки деякі пропозиції ще викликають заперечення у представників різних політичних сил, то, щоб «не спалити» загалом внесення змін до виборчих законів, безспірні питання включено до одного проекту закону, а до яких ще є зауваження, — винесено в окремий законопроект.

У погодженому варіанті змін до виборчих законів (про вибори до Верховної Ради та місцевих рад), зокрема, передбачається зобов’язати окружні виборчкоми доукомплектувати дільничні виборчі комісії за поданнями органів місцевого самоврядування; надати право членам ДВК проголосувати на тих виборчих дільницях, де вони працюють, з обов’язковим виключенням їх зі списків виборців за місцем прописки. Законопроектом також передбачається змінити можливість прийняття рішень дільничними виборчими комісіями, щоб засідання ДВК вважалося правочинним, якщо на ньому присутні не дві третіх членів комісії (як йдеться у чинному виборчому законі), а не менш як половина членів ДВК. А рішення приймаються не менш як двома третинами від присутніх на засіданні членів комісії. Окрім того, змінами до виборчих законів пропонується дозволити ставити у виборчих бюлетенях штамп «вибув» напроти прізвищ тих кандидатів, які відмовилися балотуватися; а також дозволити друкувати виборчі бюлетені з місцевих виборів не лише в державних, а й у будь-яких друкарнях.

Цього пленарного тижня, за наполяганням Голови Верховної Ради Володимира Литвина, парламент також планує розглянути і схвалити Національну програму мінімізації наслідків аварії на ЧАЕС, оскільки досі немає законодавчої бази про виведення з експлуатації ЧАЕС, яку було зупинено в 2000 році. Голова Верховної Ради також запропонував парламенту схвалити рішення про відтермінування принаймні на один рік дії нової редакції закону про телебачення та радіомовлення в Україні, оскільки у багатьох виникають небезпідставні побоювання, що інформаційний простір нашої країни може бути фактично віддано «у руки» іноземних держав. А прийняти необхідне рішення, на думку Володимира Литвина, варто після ретельних консультацій та обговорення.

Згідно з розкладом засідань Верховної Ради на 14—17 березня, у вівторок, у парламенті відбудеться день уряду, на який буде винесено два питання — про стан епідемії туберкульозу в Україні та шляхи його подолання, а також про підсумки проведення відпочинку і оздоровлення дітей влітку 2005 року та про заходи Кабміну щодо організації дитячого відпочинку влітку цьогоріч.

У середу, 15 березня, народні обранці планують достроково розглянути з пропозиціями Президента закони «Про Фонд державного майна України», «Про холдингові компанії», «Про статус депутата Верховної Ради АР Крим» та інші. У четвер — доопрацьований тимчасовою спеціальною комісією Верховної Ради законопроект про Кабінет Міністрів України. Останнього пленарного тижня парламентарії також обговорюватимуть виконання державного та місцевих бюджетів за минулий рік та вплив поточної економічної ситуації на виконання цьогорічного бюджету. Заслухають звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування причин незадовільного стану системи державних закупівель та перевірки фактів можливого зловживання службовим становищем посадових осіб.