Чемпіонат країни. 21-й тур. 11—12 березня.

«Волинь» — «Іллічівець». 0:0. 5 500 глядачів.

«Динамо» — «Ворскла». 0:0. 3 500.

«Шахтар» — «Металіст». 2:0. 17 000. Голи: Брандау, 25, Срна, 54. На 54-й хвилині Брандау не реалізував пенальті. Вилучено Фернадіньйо («Шахтар», 56).

«Таврія» — «Металург» Зп. 1:0. 8 000. Йошкас, 67.

«Кривбас» — «Арсенал». 1:2. 5 000. Панфьоров, 72 — Пірич, 52, Першин, 73. Вилучено Старостяка («Кривбас», 67).

ФК «Харків» — «Сталь». 0:1. 4 500. Данаєв, 33.

«Дніпро» — «Закарпаття». 4:0. 10 200. Мелащенко, 16, Русол, 53, Котенко, 75, Назаренко, 81.

«Чорноморець» — «Металург» Д. 1:0. 8 000. Бусаїді, 10 (автогол).

Не знаю, як комусь, а мені сірою й нецікавою видається переважна більшість матчів національної першості, що відновилася. Учасники турніру — мов у стані жорсткого футбольного авітамінозу. І діагноз тут поставити не важко. Українські стадіони, за рідкісним винятком, не готові до експлуатації.

Жодні посилання на погодні умови тут недоречні. По всій Європі нині гуляє негода — де морози зі снігом, де дощі. Але дбають там і про футболістів, і великою мірою про вболівальників. Трибуни вкриті та ще й з підігрівом. Тому жодна негода не страшна. А от у нас — постійні розмови про атестації клубів, арен, де вони грають. Нібито й вимоги суворі: обов’язковий підігрів поля тощо. Може, й оснащені газони таким обладнанням. Та є місця, де його взагалі не вмикають.

Отож варто припинити нарешті балаканину і створити людські умови на спорудах, і самі собою відпадуть розмови про нехтування глядачами головного футбольного турніру. Можливо, не варто викидати купу грошей на придбання сумнівних зарубіжних «зірок». Ліпше витратити кошти на рідний стадіон, на справжній підігрів, ефективний дренаж поля. А ще організувати потрібну кількість буфетів з гарячим чаєм, кавою, бутербродами, про туалети подбати. Тоді, повірте, ми більше не почуємо смішних ідей про об’єднання з кимось із сусідів або про повернення до старої системи змагання (весна—осінь). Сучасні стадіони з усіма зручностями вони або є, або їх немає...

Тепер про черговий тур. Два очки втратив лідер чемпіонату, і цілком логічно. Адже «Динамо» нічого не змогло протиставити відвертій грі на відбій полтавців. Мало того, своєю прямолінійністю біло-сині лише допомагали суперникові в досягненні ним мети — не програти.

А от «Шахтар» свій поєдинок виграв. Удруге поспіль пенальті не реалізував Брандау. Але знову знайшовся футболіст, котрий виправив помилку товариша. Це був Срна.

Після цього негідно повівся форвард господарів Фернандіньйо, котрий ліктем ударив в обличчя одного з гравців «Металіста». І лише прудкі ноги та суддівська бригада врятували хулігана від самосуду.