Президент України Віктор Ющенко заявив, що найближчими днями в Києві пройдуть переговори для розв’язання придністровського конфлікту

Спецпредставник України з питань урегулювання придністровського конфлікту Дмитро Ткач заявляє: «Керівництво невизнаної Придністровської Молдовської Республіки влаштувало самоізоляцію і безпідставно обвинувачує Україну в так званій економічній блокаді». Саме з вини придністровської сторони, заявив український дипломат, не могли проїхати в Тирасполь десять вантажних автомобілів фірми «Шериф», завантажені курятиною американського виробництва. У Кучурганах на нейтральній смузі заручниками стали стали шість вантажівок, що прямували з Тирасполя до Німеччини та Росії. У водіїв цих машин придністровці вилучили не тільки права водія, а й техпаспорти на машини.

«У ситуації, що розгортається останніми днями на україно-молдавському кордоні, місія Європейського союзу займає нейтральну позицію», — повідомив глава місії ЄС з надання прикордонної допомоги Молдові й Україні бригадний генерал Ференц Банфі. За словами генерала, з боку України блокади немає. Навпаки, Київ запроваджує нові митні правила дуже коректно, за міжнародними нормами. Але Придністров’я заблокувало весь транспорт. «Я не бачу жодного зв’язку і пояснення ситуації, що склалася, в тих документах, які були підписані раніше», — заявив пан Банфі.

В результаті 10 великовантажних автофургонів фірми «Шериф» з м’ясом курятини для жителів Тирасполя було відправлено до Одеси, звідки вони вже обхідними маршрутами прямуватимуть до мети. Нині в пунктах пропуску Платоново зібралася 21 одиниця великовантажної техніки. Стільки само — в райцентрі Красні Окни. Триває часткове блокування автотранспорту в районі Слов’яносербка — Ближній Хутір.

На залізничній станції Кучургани стоять 11 вагонів з дизпаливом для Придністров’я. На залізничному пункті пропуску Слободка заблоковано 86 залізничних вагонів.

З 3 по 13 березня через десять основних пунктів пропуску Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України проїхало понад 300 великовантажних автомобілів. З України в Придністров’я в’їхало 159 автомобілів, 201 автобус і п’ять тисяч легковиків. Із Придністров’я в Україну в’їхало 140 вантажівок, 181 автобус і понад шість тисяч легкових автомобілів. З України в Придністров’я надійшло 550 тонн харчових продуктів, шість тонн медикаментів, близько 20 тисяч тонн металу.

А тим часом у Придністров’ї роботу призупинили 10 промислових підприємств. Про це повідомила міністр економіки невизнаної республіки Олена Черненко. За її словами, ще 20 підприємств перейшли на три-чотириденний робочий тиждень. У разі продовження блокади Придністров’я підприємства не зможуть виплатити зарплату своїм співробітникам. З 3 березня на українському кордоні простоює продукція на суму 2,2 млн. доларів, яку не можна відправити замовникам. Щоб розібратися в ситуації, на кордон вирушив наш власний кореспондент в Одеській області.

Одеська область.