Спільному підприємству НАК «Нафтогаз України» і «Росукренерго» під назвою «Укргазенерго» дозволено працювати на українському ринку. Однак Національна комісія з регулювання електроенергетики видала компанії ліцензію на продаж лише 5,04 млрд. куб. м газу на рік замість заявлених 32 млрд. куб. м. Тому вона не забезпечуватиме імпортним паливом усіх промислових споживачів країни, що досить жваво обговорювалося раніше.

Річ у тім, що згідно з чинним законодавством частка окремої компанії, що торгує на ринку, не може перевищувати 35 відсотків від загального споживання природного газу. Тобто компанії, пов’язані з «Нафтогазом України», можуть продавати на ринку не більш як 24,11 млрд. куб. м на рік. Оскільки сьогодні вони щорічно реалізують близько 19,07 млрд. куб. м газу на рік, «Укргазенерго» має право лише на 5,04 млрд. куб. м на рік.

Виходить, що велику частину палива промислові споживачі будуть, як і раніше, закуповувати в дочірньої компанії НАК «Газ України». А їх щорічна потреба в паливі сягає 36 млрд. куб. м. Нагадаємо, що граничний тариф для них з 16 лютого становить 107 дол. за тис. куб. м.

Такий хід подій вигідний насамперед «Нафтогазу України», оскільки промисловий сектор сьогодні є найвигіднішим сектором на внутрішньому ринку збуту. Ми, населення України, сьогодні споживаємо газ власного видобутку і нам з вами його продають по 37 дол. за тис. куб. м. На думку керівництва НАК, така ціна є неприйнятною. «Доти, доки НАК «Нафтогаз України» змушуватимуть продавати газ власного видобутку нижче собівартості, фінансове становище компанії буде під загрозою», — заявив голова правління госхолдингу Олексій Івченко.

Ще однією неприбутковою категорією споживачів є підприємства комунальної теплоенергетики. Ці об’єкти невчасно розраховуються за спожитий газ. Середній рівень проплат з нового року становить лише 47 відсотків. А заборгованість теплокомуненерго перед «Газом України» перевищує 470 млн. грн.

Тож найсумліннішими і бажаними споживачами залишаються промислові об’єкти. Тому збереження левової частки газу для індустріальних об’єктів за «Газом України» буде вигідно НАК. Крім того, видачею ліцензії усього на 5,04 млрд. куб. м на рік припиняються різного роду «страшилки», що новий посередник стане газовим монополістом у країні. У такий спосіб, український уряд, виходячи з тих умов, що, по суті, диктувала Москва (зокрема це стосується «Росукренерго»), зміг мінімізувати ризики. Однак при цьому відкритим залишається питання про баланс газу. Втім, газові переговори тривають. І зрозуміло, що відповіді на більшість газових питань ми отримаємо лише після виборів.