Луганщина пережила випробування морозами й аварією тепломереж в Алчевську. Її ліквідацією переймалася вся країна.

Водночас ця подія змусила задуматися жителів краю над одвічним запитанням: як жити далі? Власне, відповідь на нього і шукали вчора представники місцевого самоврядування області на зустрічі з Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином, який побував тут з робочою поїздкою.

Треба жити, а не виживати

Такими словами закінчив свій виступ Анатолій Бусенков, міський голова Рубіжного. А для цього, на його думку, потрібно змінити ставлення до місцевого самоврядування. І не тільки стосовно розширення повноважень чи зміцнення фінансової бази.

На жаль, виконавча влада переклала на плечі місцевих органів влади чимало власних проблем. Як зазначив Анатолій Бусенков, через те коштів у місті вистачає лише на фінансування делегованих державою повноважень. Водночас є проблема формування тарифів на житлово-комунальні послуги. Адже їх надають підприємства-монополісти, які передусім дбають про власне благополуччя. А тому, вважають луганчани, уряд повинен встановлювати хоча б базовий розмір тарифів. Є і низка інших проблем. Скажімо, для того, щоб власники житла у багатоквартирних будинках об’єдналися, Рубежанська міська рада виділяє кошти для капітального ремонту приміщення. Однак фінансові можливості не безмежні. Власники деяких промислових підприємств не оформляють право власності на землю, щоб не платити податок. Лише по одному такому підприємству місто Рубіжне щорічно втрачає 200 тисяч гривень.

Луганчани запропонували внести у законодавство зміни, щоб розв’язати руки самоврядним громадам.

У свою чергу Голова Верховної Ради Володимир Литвин висловив переконання: законопроект про внесення змін до Конституції № 3702-1 дасть змогу закласти нормативну базу для подальшого розвитку самоврядування. Окрім того, на його думку, державні адміністрації сьогодні виконали свою історичну роль і за ними відтепер залишатимуться контрольні функції, а решту питань свого життя вирішуватимуть громади.

Ігри патріотів

Луганчан, як, до речі, і жителів інших регіонів, непокоїть ситуація, яка складається довкола виборів. І до Верховної Ради, і до представницьких органів місцевої влади. І не тільки тому, що важко формуються дільничні комісії: на Луганщині 10 відсотків комісій укомплектовано менше від мінімальної кількості її членів. Є проблеми з друком бюлетенів з виборів місцевих органів влади.

Володимир Литвин поінформував про те, що Верховна Рада робить усе, щоб вибори відбулися за будь-якої погоди. Нині готуються два проекти змін до виборчого законодавства. Зокрема, на розсуд парламентаріїв буде винесено пропозицію надати право сільським і міським головам доукомплектовувати дільничні комісії. Ще одна пропозиція — дозволити членам комісії у день виборів вибрати зі свого складу голову, заступника і секретаря комісії, якщо їх попередники не захочуть виконувати ці обов’язки. Окрім того, буде запропоновано давати дозвіл на друк бюлетенів у друкарнях різної форми власності, оскільки в окремих регіонах є лише приватні підприємства. Крім того, Володимир Литвин вважає, що треба надати право членам дільничних комісій проголосувати за місцем роботи, а не за місцем проживання. Будуть внесені зміни і у бюджет для збільшення фінансування проведення виборів.

На думку Володимира Литвина, такі організаційні проблеми виникли через невпевненість деяких партій у своїх силах в окремих регіонах. І тому вони роблять усе, щоб зірвати волевиявлення громадян. Водночас він переконаний, що 26 березня народ зробить свій вибір.

Підбиваючи підсумки роботи парламенту четвертого скликання, Володимир Литвин наголосив: основне досягнення Верховної Ради полягає в тому, що вона залишилася собою і ніколи не пробувала бути покірним законодавчим додатком виконавчої влади. Завдяки цьому протягом каденції було розглянуто 4,5 тисячі питань. Ухвалено 1150 законів і 2700 постанов. І уточнив: для себе він зрозумів, що таке компроміс і як його досягти.

10 березня Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся також із студентами та викладачами вищих навчальних закладів Луганська у Східно-Українському національному університеті імені Володимира Даля.