Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин побував з робочою поїздкою в Донецькій області.

У столиці шахтарського краю він поклав квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку — країна вшановувала чергову річницю від дня народження Великого Кобзаря.

Власне, впродовж останнього часу, й зокрема в Міжнародний жіночий день, глава законодавчого органу перебуває в робочих поїздках у регіонах. Він побував у Полтаві й місті енергетиків Славутичі.

Берегині полтавської слави

Любов Лелюк і Тетяну Савченко, Ніну Карпець і Надію Солонець добре знають і цінують в Полтавському краї — за розум, добре серце і славні справи. Недаремно Любов Лелюк очолює Диканську районну державну адміністрацію, а Тетяну Савченко і Ніну Карпець не вперше обирають міськими головами жителі Гадяча та Лохвиці. У самоврядуванні — секретарем міської управи Комсомольська — працює Надія Солонець.

Це лише кілька прізвищ полтавчанок, яких напередодні 8 Березня вшанував глава парламенту. Володимир Литвин вручив їм високі відзнаки — Почесні грамоти і Грамоти Верховної Ради, цінні подарунки.

У своєму виступі він зауважив, що чоловіки мають спокутувати свої гріхи перед жінками, бо прекрасна стать завше була берегинею. Берегинею любові, сімейного затишку, краю, країни. Володимир Литвин наголосив, що особливо це відчутно в поезії Тараса Шевченка, який боготворив українську жінку, жінку-матір, жінку-трудівницю.

Заклик Славутича

Безумовно, жіноча тема превалювала і під час робочої поїздки Голови Верховної Ради Володимира Литвина до Славутича. Тим паче, цього року місту виповнюється лише 20 років. Не дивно, що так багато молодих облич можна побачити на його вулицях. А за рівнем народжуваності Славутич упевнено утримує першість в Україні.

Однак головною в усіх розмовах була тема сумної річниці, що наближається. Майже 20 років тому — 26 квітня 1986 року — сталася аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Аварія, що потрясла світ. Радіоактивний удар по території довкола станції був такий потужний, що змусив тисячі людей залишити обжиті домівки і розселитися в інших місцях.

Отже, Славутич виріс на Поліссі замість покинутого міста енергетиків Прип’яті. З 2000 року Славутич змушений був «перекваліфікуватися» — ЧАЕС припинила своє існування: блоки достроково заглушили. З десяти тисяч робочих місць на станції залишилося лише три тисячі. Як наголосив міський голова Володимир Удовиченко, витрати на утримання соціально-культурної сфери міста були закладені в тариф на електроенергію. А з 2000 року місто перебрало фінансування комунального господарства на себе.

Власне, Володимир Удовиченко переконаний: коштів було б достатньо на реформування міського господарства, якби Славутич не став донором державного бюджету. Торік з міської казни вилучили 47 млн. грн., а за два місяці нинішнього — ще мільйон.

Успіхів вдалося досягти, підкреслив Володимир Удовиченко, завдяки парламенту. Адже було ухвалено цілу низку законів, які допомогли місту успішно подолати проблеми, пов’язані із зупиненням ЧАЕС.

Депутати міської ради на зустрічі з Володимиром Литвином порушили низку проблем. Зокрема, вони вважають, що місто має стати центром ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. А тому адміністрацію зони відчуження вони пропонують перенести у Славутич. Щоб зберегти і закріпити фахівців у галузі атомної енергетики, перенести сюди дослідний реактор Національної академії наук, який поки що знаходиться в Києві.

Водночас міська громада минулого тижня провела міжнародну конференцію, приурочену до сумних роковин, під егідою Конгресу місцевих і регіональних влад Парламентської асамблеї Європи. Її учасники побували в зоні відчуження, на Чорнобильській атомній електростанції і одностайно ухвалили документ, який дістав назву «Заклик Славутича».

У цьому зверненні до керівників держав і урядів йдеться насамперед про необхідність спільного фінансування ліквідації наслідків «планетарної катастрофи».

Підбиваючи підсумки розмови, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин підкреслив, що треба всі законодавчі акти об’єднати в єдиний чорнобильський кодекс. З другого боку, він переконаний, керівництво держави не повинно чекати, доки Захід пригадає свої зобов’язання, а постійно нагадувати йому про це. Глава парламенту пообіцяв жителям міста, що наступного тижня народні обранці затвердять державну програму розвитку Славутича. У планах також проведення парламентських слухань у зв’язку з 20-ми роковинами аварії на Чорнобильській АЕС.

Унітарна ецентралізація

Місцеве самоврядування потребує більшої уваги і законодавців, і високопосадовців. Про це йшлося і в Полтаві, і у Славутичі. Але найбільш широко на цю тему говорили в Макіївці представники місцевого самоврядування Донецької області на зустрічі з Головою Верховної Ради. Понад те, знову пролунала тема політичного устрою, зокрема, стосовно федералізації України.

Однак, на думку Володимира Литвина, Бог подарував Україні розмаїття, яке треба берегти, розмови про федеративний устрій можуть лише спровокувати новий виток напруги в суспільстві.

Глава парламенту переконаний: необхідно вивчити історичні традиції. А сьогодні варто говорити про унітарну децентралізацію. Передусім у фінансовій сфері. Володимир Литвин вважає, що бюджет країни повинен формуватися в громадах, щоб 60 відсотків коштів залишалося на фінансування місцевих потреб. Адже Верховна Рада прийняла рішення про виділення для агропромислового комплексу 10 млрд. грн., однак уряд і досі не розробив механізмів фінансування галузі.

З другого боку, кошти, які виділяються на охорону здоров’я, витрачаються централізовано без урахування регіональних потреб. Бо громадяни передусім звертаються зі своїми потребами до місцевих органів влади, які, на думку Володимира Литвина, і гарантують стабільність розвитку країни.

Саме тому, на його думку, треба відкласти розмови про адміністративно-територіальну реформу на пізніше. А то поки що усі новації ідуть на шкоду громадянам. Скажімо, в деяких областях об’єднали МРЕВ кількох районів, а відтак інваліди не можуть добратися, щоб провести техогляд свого транспорту.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вручив кращим працівникам місцевого самоврядування Донецького краю цінні подарунки.

***

А сьогодні Володимир Литвин планує відвідати Луганську область. Передбачається, що глава парламенту зустрінеться з представниками органів місцевого самоврядування та із студентами і викладачами вищих навчальних закладів Луганська.