Головне — більше спілкуватися з людьми, відчути загальні настрої та акумулювати їх у загальнодержавні програми. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час учорашньої поїздки в Чернівецьку область. Він переконаний: що робити і які рішення приймати, мають визначити разом — і центральна, і регіональна влада.

Не нехтувати регіональними пропозиціями

«Якщо дивитися на офіційну статистику, то у нас має бути всезагальне щастя, — зазначив глава парламенту на зустрічі з представниками місцевого самоврядування. — А коли на власні очі бачиш вирубані «збанкрутілими» господарствами ліси, виникає багато запитань».

Нині, на переконання Голови Верховної Ради, варто відмовитися від жорсткої централізації, менше ощасливлювати зверху популістськими рішеннями та ідеями. Сам глава парламенту, відповідаючи на численні запитання буковинців про своє бачення програм регіонального розвитку, погодився підтримувати цікаві пропозиції з областей. Зокрема, і стосовно болючого для Буковини лісового господарства. Крім того, за словами Володимира Литвина, треба збільшувати кількість заповідників, які поліпшуватимуть екологію. Водночас розв’язувати проблеми навколишнього середовища, утилізації твердого палива та боєприпасів Україні допоможе співпраця з НАТО, впевнений Голова Верховної Ради.

Щоб не було спокуси зірвати вибори

Що ближче 26 березня, то прогалини у виборчому законодавстві, недоукомплектованість тервиборчкомів підвищують політичну температуру в суспільстві. З огляду на це, повідомив Голова Верховної Ради, 6 березня о 10-й годині в парламенті відбудеться засідання з участю Голови Верховної Ради, керівників парламентських фракцій, членів ЦВК, ТСК з питань моніторингу виборчого законодавства. Зокрема, вони розглядатимуть усунення суперечностей, які виникають під час застосування виборчого законодавства, питання формування комісій, щоб, за словами Володимира Литвина, не було спокуси зірвати вибори. Він впевнений, що треба дати можливість 300 тисячам членів тервиборчкомів проголосувати за відкріпними талонами. А самі рішення з цих питань, спрогнозував Голова Верховної Ради, парламент може прийняти на початку пленарного тижня.

Відповідаючи на запитання про блокування, Володимир Литвин припустив, що помаранчева коаліція ненадовго може об’єднатися, однак... «посад на всіх не вистачить». Та й політики, переконував Голова Верховної Ради, мають менше сперечатися, хто більше любить український народ, а реально робити щось для нього до, а більше — після виборів. Бо, зізнався глава парламенту, у регіонах нерідко запитують: «Я бачила депутата на виборах, коли побачу знову?».

Барометр суспільства

Голова Верховної Ради, і водночас професор, не міг оминути «в краю Черемоша й Прута» Чернівецький національний університет імені Федьковича. Такі вищі храми науки вигідно вирізняються на тлі модних назв, збільшення кількості вищих навчальних закладів, особливо створених на базі вчорашніх профтехучилищ. Володимир Литвин назвав такі класичні університети барометром суспільства. «Якщо цей барометр показує так, як є насправді, але це не подобається тим, хто при владі, то це не означає, що цей барометр потрібно розбивати, — вважає він. — Треба дивитися на нього і відповідно діяти». Такі вузи, за словами Володимира Литвина, показують не лише політичну, економічну, соціальну погоду і стан самопочуття суспільства, а й перспективу, за якою має жити і розвиватися українська держава. Голова Верховної Ради висловив жаль з приводу великої кількості недержавних навчальних закладів і того, що ні університетська, ні академічна громадськість не залучена до вироблення державної програми і формування політики.

«Більшість успішних людей мають освіту і прагнення не загубитися в цьому житті», — зазначив Голова Верховної Ради, закликаючи студентів удосконалювати свої знання і подарував Чернівецькому університету своє 4-томне видання з історії України.