500 художніх полотен подарували відомі майстри пензля немирівському санаторію «Авангард», що на Вінниччині.

Сорок з них лікувальний заклад отримав щойно, після закінчення XІІ пленера художників України. Хоч як дивно, цей знаменитий пленер започаткували не художники, а... медики. Працівники санаторію, розташованого в маєтку графині Марії Щербатової, пропонували продовжити традицію пленерів, які влаштовувала в цих краях графиня (колекція її картин нині є основою експозиції Вінницького художнього музею). Їхню ініціативу передав до Спілки художників колишній головний лікар санаторію Юрій Ладуба. Було це десять років тому.

Ректор Національної академії мистецтв Андрій Чебикін каже, що митці вражені аурою маєтку і місцевою природою. Тому-то створені тут картини заворожують не лише любителів мистецтва. Ці полотна, жартують лікарі, зміцнюють імунітет. Втім, науково доведено, що мистецькі твори справді позитивно впливають на одужання. Головний лікар санаторію Олександр Галаченко підтверджує це на конкретних прикладах.

Київський художник, академік Михайло Гойда написав портрет графині Щербатової. Ця робота — у центрі експозиції, виставленої у камінному залі палацу. Усій колекції тут тісно. Тому картини супроводжують відпочивальників майже у кожному приміщенні. Якщо так буде й надалі, місту доведеться подумати про відкриття картинної галереї.

Тим часом немирівське зібрання майстрів пензля зацікавило митців із зарубіжжя. Так, у нинішньому зимовому пленері, крім художників з Києва, Львова, Сімферополя, Миколаєва, Вінниці, брали участь білоруський професор Ростислав Романка та фотохудожник з Варшави Криштоф Бартов. Вони не приховували намірів приїхати в гості до Щербатової ще раз, і не самі.

Вінницька область.