Передвиборча атмосфера в Україні поліпшилася. Такий висновок у спеціальній заяві зробила делегація Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка три дні перевіряла на демократичність передвиборчий процес. У складі делегації були і доповідачі по Україні у ПАРЄ Рената Вольвенд та Ханне Северінсен. За цей час вони зуміли провести зустрічі з партіями, які мають найвищі рейтинги, з керівництвом Верховної Ради, секретаріату Президента, ЦВК, журналістами. Пані Вольвенд повідомила, що Рада Європи на вибори в Україні відрядить 50 спостерігачів. Їхні висновки ляжуть в основу доповіді, яка розглядатиметься на весняній сесії ПАРЄ. Після чого, як зазначила Ханне Северінсен, євродепутати обговорюватимуть можливість зняти з України процес моніторингу.

Важливе послання євродепутатів стосувалося і свободи слова. Зокрема, у заяві зазначено: «Висвітлення передвиборчої кампанії значно покращилися порівняно з попередніми виборами. Проте плюралізм думок був би ширшим, якби в Україні було створене громадське телебачення».

До речі, стосовно вітчизняної преси можна сказати, що неочікувану свободу слова у нас часто розуміють, як вседозволеність. І постраждали від цього зокрема й представники ПАРЄ. Їх почали звинувачувати в тому, що вони, мовляв, тепер заплющують очі на проблеми.

Коментуючи «Голосу України» подібні виступи, Ханне Северінсен заявила: «В Україні є багато невирішених питань, зокрема, пов’язаних з обговоренням поправок до Основного Закону. Конституція — це як футбольне поле, де грають гравці. В Україні інколи з Конституцією грають так, ніби це футбольний м’яч. Але є правила гри, які не можна змінювати. І в Конституції, і у футболі. Правила гри можна переглядати до її початку або по завершенні. Але аж ніяк не під час!»

Занепокоєння у євродепутатів викликає і ситуація навколо Конституційного Суду. «Жодна з українських партій, з якими ми зустрічалися, не заявила, що зацікавлена в тому, аби під час виборів в Україні не було Конституційного Суду. Навпаки. Всі говорили про те, що кандидатури суддів слід затвердити до березневого голосування», — підкреслила пані Северінсен. Однак, незважаючи на всі рекомендації ПАРЄ, «віз і нині там».

У заяві делегації, поряд з відзначенням поліпшення ситуації, йдеться і про проблеми. Передусім представники ПАРЄ стурбовані поганою технічною підготовкою до виборів: недостатньо урн для голосування, багато тервиборчкомів не укомплектовані; на деяких дільницях може виникнути тиснява. На запитання, наскільки вірогідним є використання адмінресурсу, Ханне Северінсен відповіла: якщо він і буде використаний, то у значно менших розмірах, ніж на минулих виборах.