Уже набридло говорити, чому діти тікають з інтернатів і оселяються на вулиці. Дивуватися немає чому, якщо дві третини неповнолітніх «вилітають» з сімейних гнізд (причини називати?), а 15 відсотків з них самостійно йдуть у притулок. «Над нами збиткуються батьки», — кажуть вони.

— Безпритульним непогано живеться, — переконували мене хлопці з школи-інтернату №3 (Запоріжжя). — Збираємо металолом, маємо копійчину і від добрих тітоньок на базарах. За день на Майдані столиці бомженята, чули, збирають до 50 гривень. Нам би так.

Щоб про це юнаки навіть не мріяли, колишній директор спецзакладу за найменшу провину потенційних втікачів відправляв... до психіатричної лікарні (про це «Голос України» писав). Гадаєте, це відбило охоту втікати з ненависного інтернату? Вважаєте, керівник бив на сполох після зникнення вихованців?

І якби це спостерігалося тільки в Запоріжжі.

На Дніпропетровщині перед новорічними святами шукали «щастя» на смітниках та в підземних комунікаціях і розвалюхах 96 юних бродяг. Про їхнє зникнення директори вважали за краще мовчати.

— Неефективно діють і органи внутрішніх справ, — зазначає прокурор області Володимир Шуба. — Розгляд заяв про повернення безпритульних на порушення Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» кримінальною міліцією вчасно і належно не здійснюється. Їй до того ж доручається і розгляд заяв про розшук дорослих.

Втікачі жебракують, скоюють злочини. Торік, скажімо, в країні порушили закон більш як 21 тисяча неповнолітніх. Серед них сотні убивць і гвалтівників.

Важко повірити: у 2005-му лише з трьох інтернатів Інгулецького району доставляли в міліцію за бродяжництво 12 учнів.

Прокурор Верхньодніпровського району порушив питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб будинку-інтернату №2, які «загубили» шістьох дітей-сиріт, які протягом тривалого часу «бомжували».

Тільки після внесення припису прокуратурою Дніпропетровська до органів міліції вжито заходів з розшуку і повернення до дитбудинку «Світанок» неповнолітнього Т., 1990 р. н., який 16(!) місяців вештався країною.

Аналогічні порушення встановлено в Нікопольському, Амур-Нижньодніпровському, Самарському районах. Як результат такого «дбайливого» ставлення до гуляк —їхні правопорушення. За скоєння злочинів, наприклад, притягнуто до кримінальної відповідальності чотирьох вихованців школи-інтернату №7 Дніпропетровська.

І це, на жаль, лише квіточки...

Дніпропетровська область.