Сьогодні в Києві відбудеться засідання Україна — Трійка ЄС на рівні міністрів закордонних справ. Сторони планують обговорити цілу низку питань, зокрема, проблему спрощення візового режиму.

Недавно комісар ЄС з питань юстиції Франко Фраттіні закликав членів ЄС не укладати «виняткові» візові угоди з іншими державами. Зрозуміло, що насамперед ця заява стосувалася України, яка має відповідні візові домовленості з Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Литвою. Ще одна новина стривожила українців. З’ясовується, наступного року подорожчають удвічі візи в країни ЄС. Відсутність результатів чергового туру переговорів щодо спрощення візового режиму для українців також не вселяє оптимізму.

І все-таки цього тижня євроінтеграційні надії Києва одержали підтримку з боку міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмайєра. За його словами, нині відбувається внутрішня дискусія щодо кордонів ЄС. «Ми розглядаємо Україну в її наближенні до ЄС як партнера, і хотіли б підняти її до рівня ЄС», — сказав пан Штайнмайєр. Він зазначив, що наступним кроком співробітництва буде підготовка і укладення нової угоди про партнерство Україна—ЄС. Нинішня угода закінчується в 2008 році, й уже потрібно формувати наступні завдання.

Гість також наголосив, що вартість Шенгенської візи, зокрема, для громадян України, може становити 60 євро. Пан Штайнмайєр повідомив, що цього тижня питання цінової політики щодо віз обговорювалося на зустрічі глав МЗС країн—членів ЄС. Він не виключив, що може бути знайдено рішення не підвищувати ставки візового збору до такого рівня: «Рішення поки що остаточно не прийнято».