Депутат Ємільчинської райради вчинив злочин, який прокуратура кваліфікує як навмисне вбивство. Але районна рада не дала згоди на притягнення його до кримінальної відповідальності. Настала черга Житомирської обласної ради, для якої розгляд такого питання став першим іспитом на принциповість, відколи депутатську недоторканність знову поширили на тих, кого обрано до органів самоврядування. Треба одразу зазначити: якби не наполегливість голови обласної ради Архипа Войтенка, у подробицях того вбивства — уже за поданням Генпрокурора — довелося б розбиратися і Верховній Раді.

Почалося з повідомлення першого заступника прокурора області Анатолія Чумаченка, що районна рада не дала згоди на притягнення депутата до відповідальності, посилаючись на Закон України «Про статус депутатів місцевих рад», до того ж цей громадянин знову в списках кандидатів у депутати райради. Враховуючи, що дії депутата не були пов’язані з депутатською діяльністю, і він вчинив особливо тяжкий злочин, прокурор області звернувся до обласної ради по дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності. Це подання підтримала постійна комісія з питань законності, правопорядку і прав людини. Та коли після виступів дійшло до голосування, рішення не набрало необхідної кількості голосів.

Голові обласної ради А. Войтенку довелося нагадати, що для облради це питання є випробуванням на демократію. Він сам — за депутатський імунітет, але тоді, коли йдеться про неприпустимість будь-яких переслідувань за депутатську діяльність, а не про те, щоб депутати під прикриттям закону могли вчиняти особливо тяжкі злочини — навмисні вбивства.

Але й ці аргументи не вплинули. Тоді Архип Борисович запропонував, щоб ті, хто «проти», пояснили свою позицію.

Подання прокурора було підтримано тільки після того, як проголосували вже не кнопками, а підняттям рук.

— Якщо раніше я був прихильником депутатського імунітету, то тепер — проти нього, — сказав голова обл-ради журналістам після сесії. Зміна ставлення зумовлена не так цим конкретним випадком, як переходом до іншої системи виборів органів місцевого самоврядування. А. Войтенко зазначив, що не пам’ятає жодного випадку, коли б до сільської, районної чи обласної ради обрали людину, яка на час виборів мала конфлікт із законом, бо за мажоритарної системи виборці знали тих, за кого голосують. Тепер у партійному списку може опинитися хто завгодно...

Житомир.